andronescu ecaterina2.jpgMinistrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că există pârghiile necesare ca fiecare universitate să nu intre în nici un fel de derapaje, respectiv evaluarea internă şi evaluarea externă.

Ecaterina Andronescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că în ceea ce priveşte universităţile care acum se află în peisajul academic românesc există pârghiile necesare ca fiecare universitate să nu intre în nici un fel de derapaje.

„O pârghie se referă la autoevaluarea sau evaluarea internă, aşa cum este ea definită în lege. Prin această evaluare internă, universitatea trebuie să-şi creeze pârghiile şi procedurile să sesizeze asemenea derapaje şi să şi le poată scoate din peisajul academic respectiv. Acesta este lucrul cel mai important şi la prima întâlnire pe care o voi avea cu rectorii universităţilor, probabil în luna octombrie, voi aduce în discuţie acest subiect al necesităţii de a avea proceduri interne de evaluare în aşa fel încât anumite lucruri care sunt anormale faţă de mersul academic normal să poată fi sesizate la timp şi să poată fi scoase din învăţământ sau ameliorate dacă derapajele nu sunt de dimensiuni inacceptabile”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a adăugat că o a doua modalitate prin care universitatea poate să se protejeze, să-şi asigure securitatea calităţii învăţământului este evaluarea externă, care se realizează din patru în patru ani şi este asigurată de ARACIS.

În ceea ce priveşte situaţia creată la Universitatea Bioterra, unde mai multe cadre didactice sunt cercetate pentru corupţie, ministrul Educaţiei a spus că aceasta avea un calificativ de încredere limitată şi se afla în perioada în care trebuia să dovedească îndeplinirea acelor criterii pe care ARACIS le-a stabilit. „ARACIS-ul va lua o decizie cu privire la ce vor găsi în universitate la momentul în care va reevalua universitatea”, a precizat oficialul.

Ecaterina Andronescu a mai spus că, în principiu, ministerul ar putea să ceară ARACIS o nouă evaluare urgentă. „Poate ministerul să ceară acest lucru, iar ARACIS-ul, după ce face evaluarea, poate să propună ministerului o sancţiune adresată universităţii, în situaţia în care sunt nereguli de tipul celor despre care am vorbit. Dacă se vorbeşte doar de cei doi profesori, nu mai au ce căuta în universitate şi nu aş vrea să punem semnul vinovăţiei egale între eventuala vinovăţie a celor doi profesori şi întreaga universitate. Ar fi nedrept, trebuie să vedem ce s-a întâmplat acolo şi să vorbim în cunoştinţă de cauză”, a apreciat oficialul MECTS.

Andronescu a subliniat că organele abilitate trebuie să îşi realizeze eficient misiunea pe care o au. „Dacă se dovedeşte că sunt vinovaţi, nu mai au ce căuta în universitate şi o spun răspicat şi cred că universitatea are pârghii să-i scoată. În momentul în care intră în anchetă penală ar trebui să-i şi scoată imediat din universitate”, a spus ministrul.

Demnitarul a menţionat că la minister a fost constituită o comisie care se va axa pe elementele tehnice. „Ne interesează să vedem dacă au fost gestionate corect notele (…). De asemenea vrem să urmărim şi dacă gestionarea studenţilor este corectă, conform normativelor, şi dacă asigurarea cu un profesor pentru fiecare disciplină s-a făcut în conformitate cu legea. În momentul în care vom avea raportul, evident că îl vom face public”, a subliniat ministrul.
Ecaterina Andronescu a amintit că este singurul ministru din 1990 încoace care a desfiinţat, prin acte normative, în 2002 şi 2003, un număr de 37 de aşa-zise universităţi. „De ce? Pentru că erau centre de producere de resurse şi în nici un caz centre de învăţare, aşa cum ar trebui să fie o universitate”, a declarat ministrul Educaţiei. AGERPRES