funeriu interviu.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a premiat joi absolvenţii care au luat nota 10 la examenul de bacalaureat, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Cercul Militar Naţional din Bucureşti.

Daniel Funeriu a spus că invitaţia făcută tinerilor de nota 10 a fost pentru a-i felicita public şi a le da acestora ocazia să petreacă câteva ore alături de personalităţi care celebrează excelenţa în diferitele ei forme.

„Întâlnirea este destinată a-i felicita public pe cei care au reuşit să obţină la bacalaureatul din 2011 media 10. (…) Întâlnirea de astăzi, prin natura ei şi prin natura invitaţilor care ne-au făcut onorea să fie printre noi, doreşte să celebreze excelenţa sub diferitele ei forme. Excelenţa artistică, intelectuală, sportivă, excelenţa – aş îndrăzni să spun – comportamentală. Doresc ca pentru câteva ore elevii de nota 10 din anul 2011 să se simtă bine alături de personalităţi la care noi, toţi românii, ne-am uitat cu admiraţie, ne-am uitat cu speranţă, cu emoţie, cu aşteptare şi, până la urmă, ne-am uitat cu mândrie. Invitaţii noştrii de onoare de astăzi sunt oameni care reprezintă modele, sunt oameni care reprezintă repere şi poate cel mai important lucru sunt oameni care stabilesc standarde, care au stabilit standarde în societatea românească de astăzi”, a spus ministrul Educaţiei.

El a adăugat că a dorit să le ofere tinerilor ceva care să le aducă aminte de anul în care au păşit pe un nou drum, ceva care şi-ar fi dorit să primească şi el atunci când şi-a terminat studiile, după ce şi-a luat bacalaureatul. „M-am gândit îndelung, am întrebat în stânga şi în dreapta şi până la urmă am ajuns la concluzia că aş fi fost foarte bucuros acum douăzeci şi ceva de ani dacă aş fi avut prilejul să discut, fie şi câteva secunde, cu oamenii pe care îi admiram. Fiind la început de drum cred că este important să ne simţim aproape de cei pe care i-am avut uneori ca model”, a spus Daniel Funeriu.

Printre oamenii de succes care au răspuns invitaţiei ministrului Educaţiei s-au numărat primul ministru al Educaţiei după 1989, Mihail Şora, scriitorii Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, sportivii Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Gabriela Szabo, Doina Melinte, Elisabeta Lipă, Andreea Răducan, Ruxandra Dragomir. Mihail Şora i-a felicitat pe absolvenţi pentru notele obţinute la examenul de bacalaureat şi le-a urat succes în viaţă şi „strălucite izbânzi” în drumul pe care şi l-au ales. Scriitoarea Ana Blandiana le-a spus tinerilor că ei reprezintă speranţa şi faptul că se poate, că indiferent de cum au mers lucrurile până acum „ei reprezintă materia primă a excelenţei”.

„Vreau să vă spun că şi eu am fost o premiantă. Am descoperit că este foare greu. (…) Îţi trebuie tărie de caracter să fi premiant. (…) Vă urez să aveţi tăria morală să rămâneţi premianţi”, a spus Ana Blandiana Tenismanul Ilie Năstase le-a transmis tinerilor că este bine că pleacă la studii în străinătate, dar ar fi bine ca după aceea să se întoarcă în ţară şi să aibă alte condiţii pentru performanţă. „Eu aş prefera să plece politicienii din ţara asta, în loc să plece copiii aceştia tineri. Nu toţi, numai aceia care nu merită şi nu oriunde, în Bangladesh, în India, nu ştiu sigur pe unde, dar acolo unde este mai greu, să vadă şi ei cum ei. Copiii aceştia au învăţat în România, au fost plătiţi de noi, de români, şi atunci de ce să plece ei, să plece cei care nu le dau condiţiile. Sper ca domnul ministru să aibă dreptate şi copiii aceştia când se vor întoarce în România să aibă alte condiţii, nu cele care sunt astăzi”, a spus Ilie Năstase.

Elena Mihaela Câşlariu, absolventă din Botoşani, invitată la microfon de Daniel Funeriu, a spus că examenul a fost unul greu, dar că prin muncă a putut fi trecut. De aceeaşi părere a fost şi Horaţiu George Todoran, absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Maramureş, care a apreciat că nota obţinută a fost „neaşteptată”, dar meritată. Ministrul Educaţiei i-a sfătuit pe tinerii absolvenţi să nu-i creadă pe cei care le spun că visele nu se pot îndeplini. El le-a spus, de asemenea, să profite de tinereţe, să aibă încredere în deciziile lor şi, nu în ultimul rând, să facă „cât mai mult sport”.

Alături de absolvenţii care au obţinut nota 10 la examenul de bacalaureat ministrul a invitat şi premiat şi şase elevi de la liceele militare care au obţinut note apropiate de 10. AGERPRES