funeriu_mare.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat duminică proiectul „Şcoala Discovery”, dezvoltat în România de Discovery Networks, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Acest proiect constă în prezentarea, începând cu data de 16 ianuarie, pe Discovery Channel, de la ora 14,00, zilnic, a câte unui program educaţional. Luni va fi prezentat programul de matematică, marţi cel de chimie, miercuri de biologie, joi de fizică, iar vineri, alte ştiinţe.

„Fiind eu însumi un om de ştiinţă, ştiu foarte bine din experienţă cât de important este să prezinţi într-un mod atractiv lucruri care puse pe tablă pot să pară foarte aride. Susţin în mod evident un astfel de program. Scopul parteneriatului pe care îl anunţăm astăzi este diversificarea resurselor de învăţare pentru profesori şi elevi. Această diversificare este menită să întărească efectul mijloacelor tradiţionale ale învăţării şi nu să se substituie lor”, a spus Funeriu.

El a adăugat că prin forţa imaginilor prezentate pe Discovery Channel şi prin calitatea deosebită a conţinuturilor prezentate elevii vor fi sprijiniţi să înveţe mai bine şi să-şi facă lecţiile mai uşor. „Astăzi este pentru prima dată când Ministerul Educaţiei intră în parteneriat cu o reţea globală de televiziune dispusă să îşi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun, susţinerea educaţiei ştiinţifice şi utilizarea resurselor de tip nou în şcoli. Acest parteneriat nu implică niciun cost pentru Ministerul Educaţiei”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Funeriu a afirmat că se va specifica pentru fiecare program în parte pentru ce clasă este adaptată emisiunea. Programele sunt adaptate pentru clasele V-XII, iar conţinuturile sunt special gândite pentru România, astfel încât să existe congruenţă între ceea ce fac elevii la şcoală, lecţiile propriu-zise şi ceea ce vor vedea pe ecran.

O altă componentă a proiectului este site-ul scoala.discovery.ro unde se vor găsi toate materialele complementare fiecărei emisiuni necesare profesorilor, elevilor, dar şi părinţilor. Funeriu a precizat că există în acest moment 110 şcoli din România, din toate judeţele, în care, într-o primă fază, profesorii vor fi formaţi pentru utilizarea resurselor de pe site-ul şcoala.discovery.ro şi pentru metodele de predare aferente.

„În cele 110 şcoli vom monitoriza creşterea rezultatelor elevilor la ştiinţe în urma aplicării acestei program. Utilizarea la clasă a acestui program este opţională pentru profesori şi elevi, dar ministerul recomandă directorilor şi profesorilor să beneficieze de această alocare a resurselor. Lecţiile prezentate pot fi vizionate acasă sau la şcoală, în funcţie de cum hotărăşte unitatea de învăţământ. Programul va evolua în permanenţă în funcţie de reacţiile profesorilor şi elevilor”, a mai spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a spus că mesajul său către Discovery este „ştiinţa este cool”, iar programul lansat duminică este destinat „să incite elevii şi profesorii să meargă către ştiinţe”. AGERPRES