Fondatorii universitatilor particulare „Petre Andrei” si „Petre Andrei din Iasi” au semnat un protocol prin care se angajeaza sa puna capat protestelor si disputelor.
Actiunea vine dupa ce protestul celor de la Universitatea „Petre Andrei din Iasi” a degenerat din cauza unor studenti de la Universitatea „Petre Andrei”, intrigati ca nu isi pot sustine examenele de restante.

De asemenea, in cursul discutiilor, conducerile celor doua tabere s-au angajat sa gaseasca o solutie pana la inceputul saptamanii viitoare si, totodata, sa poarte negocieri in prezenta ministrului de resort, Cristian Adomnitei. „Dialogul va avea loc de fata cu ministrul Educatiei, in ziua de 19 februarie. Pana atunci, se suspenda orice forma de protest”, a declarat prof. Constantin Andronovici, decanul facultatii de drept.

Pe 13 februarie, cateva zeci de studenti si cadre didactice de la Universitatea „Petre Andrei din Iasi”, condusi de profesorul Doru Tompea, au blocat intrarea in universitate, cerand plecarea de la conducerea institutiei a rectorului Niculae Niculescu, care a fost invalidat in cursul anului 2007 printr-o hotarare judecatoreasca. De asemenea, Niculescu nu a fost recunoscut ca rector de niciunul din ultimii patru ministri ai Ministerului Educatiei.

Sustinatorii lui Niculae Niculescu au fortat in timpul protestului intrarea in cladirea universitatii, moment in care s-a creat o busculada. Pentru calmarea spiritelor a fost nevoie de interventia jandarmilor, care au permis accesul in universitate al lui Niculae Niculescu si al studentilor sai.

Intr-o conferinta de presa sustinuta ulterior, rectorul interimar al Universitatii „Petre Andrei din Iasi”, Doru Tompea, a afirmat ca prin protestul de miercuri a dorit doar sa atraga atentia ministrului Adomnitei asupra situatiei de la „Petre Andrei”. „Domnul ministru refuza sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca, prin care domnul Niculescu este invalidat din functia de rector universitar. Prin protestul de astazi, noi dorim ca ministrul Adomnitei sa ia o hotarare ferma in ceea ce priveste acest conflict intre cele doua universitati care poarta acelasi nume, distinctia fiind sintagma ‘din'”, a declarat presei Doru Tompea, rectorul interimar al Universitatii Petre Andrei din Iasi.

Cu toate ca disputele la Universitatea „Petre Andrei” au inceput in urma cu cinci ani, niciunul dintre ministrii de resort nu a reusit sa aplaneze conflictul. Mai mult, cei de la universitatea „Petre Andrei din Iasi” au castigat in instanta procesele intentate lui Niculae Niculescu, dar actualul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, nu a luat nicio masura de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti.