campeanu_sorin3.jpgMinistrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la deschiderea anului universitar la Sibiu, că estimează o creştere cu 10% a numărului de studenţi din acest an, faţă de anul trecut, după ce anul trecut a fost înregistrat jumătate din numărul de studenţi pe care România îi avea în 2007.

„Numărul total de studenţi va fi în uşoară creştere faţă de anul trecut. Aşteptăm raportările din toate universităţile. Convingerea mea este că vom avea un plus de 10%, de la 500.000 la 550.000. A crescut cu 10% faţă de anul trecut”, a spus ministrul Educaţiei Naţionale.

Principalele cauze ale înjumătăţirii numărului de studenţi din ultimii ani sunt scăderea demografică şi taxele percepute de universităţi, pe care mulţi studenţi nu le mai pot suporta, a afirmat Cîmpeanu. „Faţă de 2007-2008, s-a înjumătăţit pe baza scăderii demografice, pe baza contextului economic care permite unui număr mai mic de doritori să îşi poată suporta studiile, e vorba de locurile cu plată din instituţiile publice şi de universităţile private, pe baza saturaţiei în anumite domenii, (…) sunt multipli factori care au determinat această scădere”, a spus ministrul Educaţiei Naţionale.

Sorin Cîmpeanu a explicat că, „în anul 2007-2008 aveam peste un milion de studenţi, iar în anul universitar 2014-2015 aveam exact 500.000 de studenţi.” AGERPRES