pricopie_remus3.jpgMinistrul Remus Pricopie a vizitat luni şcoala Athénée Royale din Bruxelles pentru a participa la una dintre orele de limbă română din cadrul cursurilor opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie română organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Institutul Limbii Române (ILR), la final demnitarul oferindu-i fiecărui elev cărţi şi materiale didactice în română.

„Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească au fost introduse, treptat, în cadrul curriculumului opţional, în mai multe state din Uniunea Europeană, începând cu 2007. Spania şi Italia au fost primele ţări în care Ministerul Educaţiei a implementat, prin ILR, aceste cursuri. Au urmat Belgia şi Olanda. Până în anul şcolar 2012-2013, numărul beneficiarilor proiectului a fost de aproximativ 10.000 de elevi, dintre care 2% îl reprezintă elevii de altă naţionalitate decât cea română”, precizează un comunicat de presă al MEN remis marţi.

Şcoala Athénée Royale numără 200 de elevi, dintre care peste 10% români, unitatea belgiană de învăţământ aflându-se printre cele 11 şcoli în care Institutul Limbii Române a implementat, începând cu 2008, cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Aici există două grupe de elevi români, atât pentru învăţământ preşcolar, cât şi pentru învăţământ primar şi gimnazial. Orele sunt asigurate de un cadru didactic de origine română. Din 2008 şi până în prezent, în Belgia, aproximativ 1.000 de copii români au beneficiat de aceste cursuri.
Curriculumul conţine ore de limbă şi literatură română, geografia României şi istoria românilor. Cursul se adresează nu doar elevilor români, ci şi celor de altă naţionalitate iar costurile sunt suportate integral de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Institutul Limbii Române.

În şcolile belgiene, conform chartelor de parteneriat în domeniul educaţiei, se desfăşoară şi cursuri opţionale de ‘deschidere interculturală’, la care toţi elevii, fără excepţie, au acces la detalii despre particularităţile culturale ale naţiunilor lumii. România a semnat un acord similar cu Belgia pentru ca elevii belgieni şi de alte naţionalităţi să afle informaţii despre modelul cultural românesc. AGERPRES