funeriu-franta_mare.jpgMinistrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, s-a întâlnit joi, la Paris, cu omologul său, Luc Chatel, ministrul francez al Educaţiei Naţionale, Tineretului şi Vieţii Asociative.

Potrivit site-ului MECTS, în cadrul discuţiilor, Luc Chatel l-a felicitat pe omologul său român pentru reformele întreprinse în domeniul educaţiei. Totodată, ministrul francez a remarcat faptul că sensul reformelor este acelaşi în Franţa şi România şi, în context, a subliniat faptul că şi Franţa trece printr-un proces de reformă profundă a educaţiei.

Ministrul Daniel Funeriu a salutat rolul pe care sistemul educaţional francez l-a avut în formarea sa şi a subliniat că ‘tradiţiile sunt foarte importante, iar forţa tradiţiilor trebuie să ne dea curajul de a face schimbări. Lumea se află în continuă schimbare, tehnologiile sunt tot mai perfecţionate, realitatea socială este din ce în ce mai complexă. Sistemul educaţional trebuie nu numai să se adapteze la toate aceste noi provocări ci trebuie să le anticipeze”.

În cadrul întâlnirii, ministrul român al Educaţiei i-a prezentat omologului său francez principalele etape ale actualului program de reforme din educaţie – alcătuirea Comisiei Prezidenţiale, elaborarea Pactului pentru Educaţie şi, în final, a Legii Educaţiei Naţionale – şi a subliniat elementele de forţă ale Legii Educaţiei Naţionale (LEN).

În context, Funeriu a subliniat faptul că LEN este doar partea vizibilă a ,,aisbergului,, şi că unul dintre punctele nodale ale reformei, în faţa căruia se află acum educaţia din România, este schimbarea conţinuturilor. Cei doi miniştri au căzut de acord asupra necesităţii unor acţiuni comune, inclusiv pentru reinserţia şcolară în cele două ţări a copiilor din familiile de rromi. AGERPRES