anton_sindicate.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Anton Anton, a declarat ca a discutat cu reprezentantii celor patru federatii sindicale (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia „Spiru Haret” si Federatia Alma Mater) despre viitorul Educatiei si despre salarizarea cadrelor didactice in functie de performantele lor.

„Am discutat despre viitorul Educatiei. Nu discut despre ziua de azi, ci despre viitor” – a spus Anton, care a precizat ca in cadrul intalnirii nu a fost luata in discutie ordonanta de amanare a majorarii cresterii salariilor si nici Legea de majorare a salariilor cadrelor didactice.

Potrivit ministrului, discutia s-a axat pe noul sistem de salarizare a bugetarilor. „Am discutat despre faptul ca salarizarea din invatamant e prea rigida si nu este in functie de performantele cadrelor didactice. Cel mai greu este sa incercam sa armonizam salarizarea din invatamant” – a afirmat Anton.

Totodata, el a sustinut ca evaluarea performantelor cadrelor didactice trebuie facuta dupa criterii clare, care sa scoata in evidenta progresele elevilor. Anton Anton a subliniat ca nu-si va „ridica” semnatura de pe proiectul de ordonanta care prevede cresterea salariilor profesorilor din aprilie 2009. In opinia sa, este necesara atragerea de tineri in sistemul de invatamant iar profesorii mai buni ar trebui platiti mai bine „fata de cei care-si fac treaba de mantuiala”.

Pe de alta parte, liderul Federatiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a spus ca se doreste ca Legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50% sa fie aplicata iar Ministerul Educatiei sa-si retraga initiativa ordonantei privind amanarea cresterilor salariale. Isvoranu a declarat ca dupa cresterile salariale se va putea discuta si despre o salarizare a profesorilor in functie de performante. Potrivit acestuia, peste 90% din membrii Federatiei „Spiru Haret” sustin organizarea unei greve generale pe termen nelimitat.

„Vom incepe luni, 3 noiembrie, cu o greva de avertisment care va dura toata ziua iar daca factorul politic nu are un raspuns in favoarea noastra, probabil vom protesta intr-o actiune comuna impreuna cu celelalte sindicate”, a explicat Isvoranu. Totodata, el a facut apel la parlamentari sa se intruneasca in regim de urgenta pentru a anula ordonanta de urgenta care prevede amanarea cresterilor salariale.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a spus ca demersurile membrilor de sindicat sunt „in desfasurare” si s-a declarat „siderat” de reactia premierului Calin Popescu Tariceanu „de a ridica o categorie sociala impotriva alteia si de a ridica muncitorii impotriva dascalilor”. „Nu suntem milogii societatii, sa traim din impozitele pe care le platesc muncitorii”, a afirmat Cornea. El a declarat ca in viitor conducerea FSLI va participa la discutii privind asezarea pe orizontala si pe verticala a salariilor dascalilor si a sustinut ideea platii acestora in functie de performanta. „Discutia e buna, utila, intrucat se doreste cresterea calitatii actului de instruire si educatie”, a adaugat Cornea. Liderul sindical a precizat ca Biroul permanent al FSLI va decide joi actiunile de protest care vor urma.

Prezent la intalnirea cu ministrul Educatiei, reprezentantul Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a declarat ca s-a discutat despre viitorul sistemului educational romanesc. „Actuala situatie tensionata din invatamant nu ni se datoreaza. Ne-au ajutat altii sa ajungem aici. Hotararea finala va fi data de membrii de sindicat. Daca Guvernul nu-si schimba atitudinea, vom protesta alaturi de celelalte sindicate” – a spus Ciosu. Potrivit acestuia, aproximativ 90% dintre membrii FEN sustin organizarea unei greve pe termen nelimitat.