costoiu_mihnea3.jpgFinanţarea instituţiilor de învăţământ superior se va face pe baza unei metodologii şi va avea la bază indicatori de calitate, a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

„Nu se va mai pune problema finanţării pe baza ierarhizării şi clasificării în condiţiile în care această clasificare, ierarhizare a fost extrem de contestată şi care de altfel este suspendată de către instanţă în acest moment. Practic, începând cu 1 ianuarie, universităţile vor avea obligativitatea de a transmite datele pentru calcularea indicatorilor de calitate şi pe baza acestora se va face pe baze competiţionale finanţarea. De asemenea, acest lucru este valabil atât pentru licenţă, cât şi pentru master şi doctorat”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, prin intermediul OUG privind modificarea Legii 1/2011, s-a prevăzut că anul universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie şi se finalizează în 30 septembrie a anului calendaristic următor, astfel încât să nu existe niciun fel de posibilitate de interpretare. „Am avut foarte multe probleme cu recunoaşterea unor drepturi ale studenţilor în perioada dintre începutul lunii iulie şi sfârşitul lunii septembrie pentru că nu se recunoştea faptul că anul universitar se termină pe data de 30 septembrie. Existau o serie întreagă de facilităţi de care beneficiau studenţii şi care erau puse la îndoială de diferiţi operatori economici, fie din domeniul transporturilor şi aşa mai departe, transportul pe calea ferată, alocaţia pentru copiii orfani. Cu alte cuvinte, am precizat faptul că anul universitar începe de regulă în prima zi lucrătoare a lunii octombrie şi se finalizează în 30 septembrie a anului calendaristic următor astfel încât să nu existe niciun fel de posibilitate de a se interpreta acest lucru”, a afirmat Costoiu.
El a precizat că prin OUG adoptată luni de către Guvern s-a dat posibilitatea agenţilor economici şi instituţiilor de cercetare de a finanţa pe bază de contract tripartit studiile universitare de doctorat.
„Pentru că exista o lipsă a legislaţiei, mai mulţi operatori economici erau nevoiţi să aibă un contract exclusiv cu tânărul doctorand fără să aibă un contract cu universitatea şi acest lucru nu era util şi atunci prin această prevedere am dat posibilitatea realizării unui contract tripartit: universitate-student-agent economic”, a arătat reprezentantul MEN.

Mihnea Costoiu a subliniat totodată că OUG adoptată luni prevede că CNR a devenit prin lege partener de dialog social al MEN. „Nu mai este doar o structură consultativă generic definită, ci este prin lege un partener de dialog social şi este o încununare a unor dialoguri pe care le-am avut în acest an”, a declarat Costoiu. Ministrul a punctat că s-a abrogat articolul 132 alineatul 5 din legea educaţiei care permitea Guvernului înfiinţarea unei facultăţi fără aprobarea Senatului universităţii.

De asemenea, Costoiu a precizat că a fost abrogat articolul 125 alineatul 1 litera b care dădea posibilitatea ministrului Educaţiei să blocheze finanţarea universităţilor în condiţiile în care aveau divergenţă cu rectorul instituţiei de învăţământ. „Nu credem că este util să existe în mâna ministrului, indiferent cum se cheamă acesta, o pârghie prin care o universitate să fie pedepsită ca urmare a unei neînţelegeri cu un rector”, a spus demnitarul. AGERPRES