banicioiu_nicolae.jpgMinistrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că există progrese în discuţiile care vizează introducerea celor patru ore de sport pe săptămână pentru elevii din ciclul primar, exprimându-şi speranţa că un lucru similar ar putea fi realizat şi pentru cei din ciclul gimnazial şi liceu.

„Salut iniţiativa Guvernului (…) de a mări numărul orelor de sport. Vreau să vă informez că am avut în fiecare săptămână şi avem în continuare discuţii cu Ministerul Educaţiei, iar lucrurile progresează destul de bine. Vom avea şi cele 30 de minute de mişcare la grădiniţă, suntem avansaţi pentru ciclul primar, unde vor fi patru ore de mişcare şi sunt discuţii destul de avansate şi eu sunt foarte optimist pentru a reuşi să introducem cât mai repede cele patru ore de sport şi în ciclul gimnazial şi în ciclul liceal”, a afirmat el, la dezbaterea de la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Ministrul a admis că foarte mulţi ani nu s-a făcut aproape nimic în materie de modificări legislative, dar a remarcat că în momentul de faţă există o anumită efervescenţă în lumea sportului şi şi-a exprimat speranţa că întârzierile vor fi recuperate.

El a reamintit că unul dintre obiectivele principale pe care şi le-a asumat a fost acela de a promova sportul de masă. „Trebuie să convingem cât mai mulţi copii, cât mai mulţi tineri să facă mişcare, trebuie să convingem părinţii că e bine să îi încurajeze să facă mişcare. Trebuie să convingem şi cadrele didactice că nu luăm nici din orele de matematică, nici din orele de fizică pentru sport, ci doar ne îngrijim pentru a avea o populaţie mult mai sănătoasă. Eu spuneam că e vorba de o acţiune de prevenţie, de a însănătoşi populaţia României pentru următorii ani”, a arătat el.

În opinia acestuia, o creştere a numărului de ore de sport nu ar îmbunătăţi doar starea de sănătate a populaţiei, ci ar lărgi şi baza de selecţie pentru sportul de performanţă. El a mai precizat că, în condiţiile în care unele federaţii au doar câteva sute de sportivi înregistraţi, performanţa nu e posibilă.
De asemenea, Bănicioiu a vorbit despre necesitatea de a exista cât mai multe competiţii şi la nivel şcolar, subliniind că e important ca acestea să se desfăşoare în cât mai multe ramuri sportive, nu doar pentru fotbal. „Competiţiile şcolare şi interşcolare, şi eu îmi doresc să relansăm cât de curând şi competiţiile universitare, vor avea corespondent încă din această toamnă cu acea competiţie naţională pe care o reluăm (…) unii i-au spus Daciadă. Eu nu ştiu dacă o să se numească aşa, (…) dar va fi o competiţie naţională destinată şi juniorilor şi federaţiilor care se vor implica în acest lucru”, a spus el.
Potrivit acestuia, pachetul legislativ pentru susţinerea sportului, solicitat de premierul Victor Ponta, se află deocamdată într-o „formă brută”.

Premierul Victor Ponta i-a cerut pe 13 februarie ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să prezinte în şedinţa de miercuri a Executivului modul în care poate fi implementat programul ce vizează introducerea mai multor ore de sport în şcoli. „Am şi eu câteva puncte fixe şi nu mă las până nu le realizez. Cred că dacă reuşim şi implementaţi programul, cu până la patru ore de sport pe săptămână în şcoli, nu într-un an sau doi, dar pe termen mediu şi lung, cred că am făcut ceva bun pentru ţara asta şi pentru tinerii din ţara asta. (…) Dacă nu îi convingem pe copii şi pe tineri să facă sport la şcoala, mai greu să îi mai convingem după ce termină şcoala sau facultatea să facă lucrul ăsta”, a afirmat Ponta. AGERPRES