pricopie_remus1.jpgMinistrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat duminică, la RTV, că în anul şcolar viitor clasa pregătitoare va rămâne în şcoli. „Clasa pregătitoare face parte din ciclul primar. Rămâne la şcoală din punct de vedere metodologic. Pot fi şi excepţii, aşa cum au fost şi anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se va desfăşoară. În 97% din cazuri clasa pregătitoare se desfăşoară în şcoli. Există cazuri speciale când nu au avut loc în şcoli şi ele funcţionează în continuare în grădiniţe”, a afirmat Pricopie.

El a precizat că a solicitat o situaţie pentru acele 3% din cazuri, iar dacă va fi posibil, acele clase vor fi mutate în şcoli. „Efortul financiar extraordinar (n.r. pentru organizarea clasei pregătitoare) a fost anul trecut. Din punct de vedere al spaţiului, lucrurile sunt echilibrate în şcoli şi grădiniţe. Din punct de vedere al locurilor avem un pic mai multe în grădiniţe decât numărul de copii, raportat la cifrele de faţă. Se lucrează la un recensământ al copiilor”, a mai spus ministrul.
Referitor la clasa a noua, ministrul a explicat că aceasta se va desfăşura în anul şcolar 2013/2014 în licee.

„Potrivit legii actuale, clasa a noua nu face parte din liceu, ci din învăţământul gimnazial. Legea nu are aplicabilitate (n.r. pentru trecerea clasei a noua în şcoli) în acest an şcolar, ci peste doi ani. Există discuţii în Ministerul Educaţiei şi la nivelul Comisiilor de Învăţământ din Parlament ca acest subiect să fie revăzut după ce va exista un studiu de impact, pentru că problemele pe care le-am avut anul trecut cu spaţiile pentru clasa pregătitoare şi cu cadrele didactice ar putea să se repete peste doi ani şi să constaţi că în licee rămâi cu spaţii în plus şi cu profesori pe care să trebuiască să îi concediezi şi cu spaţiu insuficient în şcoli. Este posibil ca peste doi ani clasa a noua să fie la gimnaziu, dar nu decide ministrul Educaţiei. Este vorba de un proces complex care trebuie finalizat în Parlament”, a precizat ministrul.

Remus Pricopie a recomandat elevilor care urmează să susţină Bacalaureatul în acest an să se pregătească pentru formula actuală de examene. „Bacalaureatul profesional din punct de vedere legal nu există. Bacalaureatul profesional este o propunere.(…) Avem anunţată o metodologie şi o procedură de examen de Bacalaureat identică cu cea de anul trecut şi numai în cazul în care Parlamentul va vota şi preşedintele va promulga un act normativ referitor la bacalaureatul profesional, acesta va deveni din 2013 sau din 2014 o opţiune, o completare. Pentru un elev de clasa a XII-a astăzi care urmează să susţină bacalaureatul anul aceasta am o recomandare: să înveţe şi să se pregătească pentru formula actuală de bacalaureat”, a mai spus ministrul.

El susţine că va face schimbări în educaţie doar acolo unde este necesar. „În calitate de ministru nu îmi propun să planific un an 2013 plin de schimbări pentru că eu cred că schimbările în educaţie trebuie să fie ponderate şi să se facă doar atunci când este absolut necesar. Fără stabilitate în sistemul educaţiei nu vom ajunge la un nivel de stabilitate şi educaţie al ţării. Trebuie să facem acele corecţii acolo unde se impune”, a adăugat Remus Pricopie.

Pentru combaterea violenţei în şcoli, ministrul este de părere că trebuie instalate în toate clasele camere de luat vederi. „Mesajul meu este că toţi trebuie implicaţi în eliminarea violenţei în şcoli. Directorul are responsabilitatea păstrării disciplinei în şcoli. Nu o face, pleacă. Profesorul dacă nu îşi face orele, pleacă. Şi părinţii au responsabilitatea lor. Ca să nu mai existe înregistrări făcute de elevi eu aş pune camere video în fiecare clasă. Ca părinte de ce să nu intru pe internet şi să văd ce face copilul meu la şcoală”, a încheiat ministrul Educaţiei. AGERPRES