pricopie-remus5.jpgMinistrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat, joi, la Brazi, că legea care reglementează decontarea navetei elevilor va fi modificată din toamnă, el arătând că, momentan, există “probleme” la acest capitol.

“Avem probleme cu transportul elevilor, nu doar cu transportul pentru ciclurile mici de învăţământ, dar şi cu transportul elevilor către liceu. Ieri am afişat pe site-ul ministerului o informare vizavi de costurile pe care noi acum le suportăm cu transportul elevilor care fac naveta şi avem situaţii în care pe aceeaşi distanţă de 25 de kilometri să spunem, un transportator percepe un tarif şi alt transportator percepe un tarif de 12 mai mare şi în felul acesta poate avem o explicaţie de ce nu ne ajung banii să acoperim naveta elevilor”, a declarat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, actualul act normativ nu prevede o plafonare a tarifelor pentru transportul elevilor, iar ministerul este obligat, din punct de vedere legal, să le deconteze. “Din toamnă, s-a discutat deja la nivelul Guvernului, vom face în aşa fel încât legea să fie modificată şi să se deconteze pe baza unei metodologii aprobată prin hotărâre de Guvern, iar această metodologie să aibă în spate costurile standard şi decente pe diferite rute în fiecare judeţ în parte pentru că vorbim de aruncat banii pe fereastră. Dacă am menţine ritmul acesta, vorbim de aproximativ 180 de milioane de RON anual. Asta în condiţiile în care nu cresc tarifele, pentru că, dacă cresc…”, a mai spus Pricopie.

Ministrul spune că ar fi nevoie să se găsească alte formule pentru transportul elevilor. Astfel, autorităţile analizează varianta achiziţionării unui număr de 800 de microbuze şcolare. “Sigur că nu poţi să excluzi naveta elevilor şi să o înlocuieşti cu transportul cu microbuzele pentru că uneori nu poţi să faci acest lucru, dar noi am făcut o cercetare la nivelul fiecărui inspectorat şcolar. Am avea nevoie de aproximativ 800 de microbuze. Noi am prezentat Guvernului aceste date, iar acum investigăm posibilităţile tehnice şi financiare de a achiziţiona 800 de microbuze. Nu s-a luat o decizie privind modul în care vom proceda, dar este foarte clar că la nivelul Guvernului se identifică o soluţie şi eu cred că în o săptămână-două vom avea o soluţie”, a adăugat ministrul Educaţiei. AGERPRES