scoala in reparatii.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat duminică, la Caransebeş, că există banii necesari pentru finalizarea lucrărilor începute şi neterminate la şantierele şcolare, care la nivel naţional sunt în număr de 1.400.

„La nivel naţional, în ceea ce priveşte infrastructura, sunt peste 1.400 de obiective începute chiar şi de peste opt ani şi neterminate, iar când vine 15 septembrie, ne întrebăm, din nou, dacă avem spaţii destule pentru elevi, săli de sport sau alte facilităţi. Unul dintre obiectivele acestei vizite este de a face un inventar al acestor lucrări. După cum se ştie, din 1999, responsabile cu gestionarea unităţilor de învăţământ, din punctul de vedere al patrimoniului, sunt autorităţile locale, adică primăriile”, a afirmat Remus Pricopie.

El a spus că sunt fonduri pentru finalizarea unităţilor începute, după ce pe parcursul anului trecut s-a lucrat pentru obţinerea avizelor necesare de la Bruxelles, de a muta 240 de milioane de euro de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului, bani care s-a estimat că nu mai puteau fi cheltuiţi, către Ministerul Dezvoltării, cu destinaţie unică, infrastructură educaţională.

Începând cu 1 ianuarie 2013, s-a luat decizia în Guvern ca de tot ceea ce înseamnă infrastructură să se ocupe autorităţile locale, iar banii să nu mai treacă pe la Ministerul Educaţiei, ci doar pe filiera autorităţilor locale. Prioritate vor avea şantierele începute şi neterminate, mai puţin grădiniţele, pentru că atunci când proiectul a fost scris, grădiniţele nu au fost considerate o prioritate, a precizat ministrul Remus Pricopie. „Actualul Guvern, însă, consideră creşele şi grădiniţele o prioritate, pe noul parteneriat pe care îl pregătim. Pentru 2014-2020, avem la dispoziţie aproape 600 de milioane de euro pentru infrastructura educaţională, iar aici, pe lângă lucrările începute şi neterminate, vor intra şi creşele şi grădiniţele, dar şi alte şantiere noi”, a subliniat ministrul Educaţiei Naţionale. AGERPRES