pricopie_remus2.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă, la Slobozia, în cadrul conferinţei naţionale cu tema „Clasa pregătitoare, de la deziderat la realizare”, că miercuri va exista o poziţie oficială a Guvernului, dar şi a MEN privind acest subiect, având în vedere declaraţia recentă a primului-ministru potrivit căreia „până pe 31 martie fiecare părinte va trebui să spună dacă vrea clasa pregătitoare la şcoală sau la grădiniţă”.

„Decizia care va fi luată va fi una foarte clară, coerentă şi care, într-o formă sau alta, va răspunde tuturor solicitărilor părinţilor. Decizia va fi în cunoştinţă de cauză, în urma consultării cu sistemul şi sunt o serie de inspectori şcolari cărora li s-au prezentat variantele de lucru. Ceea ce a spus premierul este corect şi veţi vedea că va fi o soluţie decentă şi coerentă”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul a arătat că se va încerca „acomodarea diferitelor puncte de vedere”. „Vă rog să aveţi răbdare până miercuri. Soluţia pe care am discutat-o cu premierul, cu inspectorii şcolari, cu cei din minister, cu domnul Vasile Molan, cu Ministerul Dezvoltării, cu reprezentanţii administraţiei publice va fi o soluţie, după părerea mea, echilibrată, în care nu se va întoarce căruţa în mijlocul drumului, se va merge înainte, dar în acelaşi timp se va încerca acomodarea diferitelor puncte de vedere în condiţiile în care va exista o unitate din punctul de vedere al curriculumului’, a afirmat Pricopie.

Pe parcursul dezbaterilor, care au durat peste patru ore, cadrele didactice au susţinut, în majoritate, ca grupa pregătitoare să rămână în învăţământul primar, existând în acest sens şi un studiu iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa privind importanţa clasei pregătitoare, atât în rândul cadrelor didactice, cât şi al părinţilor, unde procentele sunt între 66% şi 94% în favoarea acestei soluţii.

Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor învăţătorilor din mai multe judeţe i-au prezentat ministrului câteva dintre problemele întâmpinate cu clasa pregătitoare, printre care baza materială insuficientă, lipsa manualelor, a calificativelor, necesitatea deblocării posturilor, întârzierile în formarea profesională şi multe altele. Ei au cerut de asemenea ca finanţarea „per capita” să fie desfiinţată, considerându-se că este în detrimentul calităţii în învăţământ. Cu toate acestea, ei consideră că clasa pregătitoare are un rol benefic în formarea copilului, existând mai multe „puncte tari” decât „puncte slabe”.

La final, ministrul a încercat, punctual, să răspundă tuturor întrebărilor adresate. „Încercăm să imaginăm tot felul de lucruri pentru ca aceşti copii, dar şi părinţii lor să fie atraşi de ceea ce se întâmplă în clasă. Pentru că de ceea ce se întâmplă la clasă astăzi depinde liniştea noastră peste 10, 20 de ani. Poate că exagerăm, dar nu cred, însă stabilitatea, liniştea şi creşterea economică, bunăstarea acestei ţări se cultivă în fiecare oră de clasă. Iar milioanele de absenţe care sunt, sunt de fapt dureri de cap pe care le vom avea peste un anumit interval de timp”, a apreciat Remus Pricopie.

Acesta a precizat, totodată, că începând din anul 2000 abandonul şcolar în România a crescut atât de mult, încât „am ajuns să fim şi noi aproape premianţi (…) la ceva în Europa, şi anume abandonul şcolar”. „În 2010, de exemplu, aveam 16,4%, dar am avut şi 18%. Cam în zona aceasta suntem. Iar abandonul şcolar începe chiar din clasa a II-a, a III-a, a IV-a (…). Este o problemă extrem de gravă pentru noi. (…) De asemenea, ne aflăm printre ţările unde gradul de alfabetizare scade. De aici au pornit discuţiile despre clasa pregătitoare şi despre formarea copiilor cât mai devreme”, a precizat Pricopie.

În ceea ce priveşte măsurile care vor fi luate în perioada următoare cu privire la clasa pregătitoare şi problemele ridicate de cadrele didactice, ministrul a spus că acestea „nu se pot aplica peste noapte”. „Ca să nu ridic orizontul de aşteptare prea sus, vă spun de la început că nu promit nimic. Nu candidez la nicio poziţie şi, prin urmare, nu sunt interesat să promit, dar sunt interesat să am respectul şi încrederea dumneavoastră. Subiectele sunt pe agenda noastră. Bani sunt puşi deoparte. (…) Educaţia nu are un buget spectaculos, dar are un buget pe plus, nu pe minus, cum a fost până acum. Sunt bani puşi deoparte pentru mobilier, pentru dotarea claselor pregătitoare iar în bugetul care intră acum în Parlament sunt în jur de 15 milioane lei pentru dotări. (…) Avem promisiunea că se vor corecta multe lucruri”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale.

De asemenea, ministrul a vorbit şi despre învăţământul superior, la care trebuie să aibă acces şi cei din mediile dezavantajate, făcând referire la o cercetare efectuată în acest sens şi care a relevat faptul că banii şi distanţa sunt principalele obstacole întâmpinate de tineri de a accede atât la liceu, cât şi la facultate.
La conferinţa naţională desfăşurată la Slobozia au mai participat şi ministrul secretar de stat Stelian Fedorca, secretarul de stat Vasile Sergiu Moga, alţi reprezentanţi din învăţământ, dar şi prefectul judeţului, subprefectul, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Ialomiţa. AGERPRES