Ministrul Educației, Remus Pricopie, l-a destituit luni pe Mihai Spânu din funcția de inspector școlar general adjunct al județului Arad, în urma suspiciunilor de trafic de influență ridicate de procurori, a informat un comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale. „Eliberarea din funcție a celorlalte două persoane suspectate că ar fi implicate în acest caz, respectiv un inspector școlar și o profesoară, revine în competența Inspectoratului Școlar Județean Arad și a unității de învățământ, unde acestea sunt angajate”, se arată în comunicat.

Inspectoratul Școlar Județean Arad se delimitează de faptele săvârșite de persoanele aflate în cercetare, a declarat luni prof. Claudius Mladin, inspector școlar general, referindu-se la inspectorul general adjunct Marian Spânu, reținut pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, pentru trafic de influență, precum și la inspectorul școlar responsabil cu dezvoltarea resurselor umane, Simona Crîsnic.

„Persoanele vizate nu sunt implicate în organizarea examenului, nu fac parte din comisia județeană de bacalaureat, respectiv din comisiile din centrele de examen/centrele zonale de evaluare”, a precizat Claudius Mladin. Potrivit acestuia, organizarea examenului de bacalaureat în județul Arad respectă legislația în vigoare și metodologia specifică examenului.

În urma unor percheziții domiciliare, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad i-au ridicat duminică seară pe Mihai Spânu, inspector școlar general adjunct, pe Simona Crîsnic, inspector școlar pentru dezvoltarea resurselor umane și pe Lavinia Biț, profesoară de Limba română la Liceul tehnologic „Iuliu Maniu” din Arad. Cei trei sunt acuzați de trafic de influență, pentru că în schimbul anumitor sume de bani ar fi promis unor părinți că vor facilita obținerea de către copiii acestora a notelor de trecere la examenul de Bacalaureat.

Surse judiciare au declarat că în locuința unde inspectorul școlar adjunct Mihai Spânu ținea meditații particulare ar fi fost găsiți circa zece de mii de euro, precum și liste cu numele elevilor care urmau să fie „ajutați”. Primind informații privind existența unor tentative de fraudare a examenului de bacalaureat, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au monitorizat activitățile de colectare a banilor de la părinți de către cei trei inspectori și profesori. Pentru a reuși să dovedească faptele acestora, investigatori sub acoperire au fost infiltrați în sistem, jucând „rolul” unor părinți care doreau să se asigure că nu vor fi probleme la bacalaureat pentru copiii lor. Conform unor informații, tarifele începeau de la 300 de euro pentru nota 6 și creșteau cu câte 50-100 euro pentru fiecare notă în plus.

Inspectorul general adjunct a fost reținut pentru 24 de ore, procurorii urmând să solicite instanței de judecată arestarea sa preventivă. În schimb, cele două femei au fost eliberate după mai multe ore de audieri. AGERPRES