manuale_scolare.jpgMinistrul Educaţiei Remus Pricopie a declarat că nu exclude ca de anul viitor, să existe, cel puţin la clasele mici, câte două volume la fiecare manual, corespunzătoare semestrelor, pentru a mai uşura ghiozdanul cărat de elevi, alături de manualele digitale, cu aplicaţii multimedia.

„Am copii în clasa a treia şi a noua. (…) La clasa a III-a pun mâna pe ghiozdan şi este greu”, a spus ministrul Educaţiei, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, apreciind că „subiectul acesta trebuie reglementat”.

Pricopie a precizat că a discutat deja, în ceea ce priveşte manualele pregătite pentru clasa I de anul acesta, dacă e cazul să fie împărţite în câte două volume, corespunzătoare celor două semestre, pentru a se reduce canititatea pe care elevii o cară zilnic. „Anul viitor nu exclud să avem manualele împărţite, cel puţin pentru clasele mici”, a declarat ministrul.

Ministrul a mai vorbit, duminică, la Pro TV, şi despre viitoarele manuale digitale. „Din septembrie, copiii vor avea manual în format clasic, pe masă, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele în format digital”, a spus Pricopie, precizând că este vorba de cărţi în format pdf, dar şi de aplicaţii multimedia.

El a mai menţionat că, potrivit cercetărilor, „procesul de învăţare, atunci când se folosesc instrumentele digitale, este mult mai rapid”. „În momentul în care îi arăţi (elevului, n.r.), într-un filmuleţ cum funcţionează sistemul solar, pricepe mult mai repede decât dacă se uită la o fotografie şi stă să-i explice profesorul sensul în care se învârte fiecare şi-aşa mai departe”, a spus ministrul Remus Pricopie, arătând că digitalizarea nu este , după părerea sa, o opţiune, ci o obligaţie.