elevi putini.jpgMinistrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat sâmbătă, că a solicitat Inspectoratelor Şcolare din judeţele Covasna şi Harghita să nu modifice reţeaua şcolară pentru următorul an de învăţământ, respectiv să nu desfiinţeze clasele sub efectiv dacă nu există un consens la nivel local, subliniind că aceste două judeţe au un specific etnic aparte.

„Ieri am fost în Harghita, astăzi sunt în Covasna şi unul dintre subiectele discutate a fost cel al claselor sub efectiv. Poziţia mea este una foarte clară şi care, de fapt, are rădăcina în legislaţia românească. Este foarte clar precizat faptul că pentru minorităţi, indiferent că vorbim despre minorităţile naţionale sau despre români aflaţi într-o arie geografică în minoritate, se aplică politici specifice. Am cerut Inspectoratelor şcolare din judeţele Harghita şi Covasna să nu modifice reţeaua şcolară dacă nu există un consens la nivel local”.

„Evident că atunci când ai clase cu cinci elevi, cu doi elevi, apar costuri suplimentare. Dimensiunea financiară este una importantă, dar eu nu cred că noi trebuie să gândim politicile în domeniul educaţiei având în minte doar componenta financiară. Primul lucru pe care trebuie să-l avem în minte este elevul să aibă un mediu corespunzător pentru a se forma şi liniştea la nivelul comunităţii. (…) Prin urmare, acolo unde avem clase sub efectiv, ele se vor păstra şi în anul şcolar următor”, a spus Remus Pricopie.
Declaraţia ministrului Educaţiei pune punct unei situaţii conflictuale apărute în municipiul Sfântu Gheorghe, unde intenţia autorităţilor locale de a reorganiza reţeaua şcolară, respectiv de a desfiinţa Şcoala gimnazială „Nicolae Colan” şi a comasa clasele sub efectiv într-o altă unitate şcolară, a stârnit reacţii de protest din partea unor părinţi şi cadre didactice.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a participat sâmbătă la inaugurarea Liceului teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, care a fost extins, reabilitat şi modernizat printr-un proiect cofinanţat cu 2,4 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. AGERPRES