sala-clasa.jpgMinistrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat vineri că temele pe care magistrații le vor prezenta elevilor în școli sunt legate de nerespectarea legii și de corupție, iar acestea nu vor avea un caracter obligatoriu.

„Nu vorbim în acest moment de o programă, este vorba de un acord pe care l-am semnat între Ministerul Educației, Ministerul Justiției, CSM-ul și procurorul General al României. Este vorba de a introduce în școli sub forma unor teme, nu sub forma unor manuale sau curriculum obligatorii, ci sub forma unor teme pe care judecătorii sau procurorii să le prezinte elevilor, odată sau de două ori pe semestru, și temele respective sunt cele care vizează legea, ce înseamnă aceasta, respectarea ei, care sunt instituțiile statului care sunt responsabile de aceste lucruri, și este absolut normal să le prezentăm copiilor, în diferite momente ale evoluției lor și aceste componente. Vorbim de corupție, de nerespectarea legii, sunt lucruri pe care dacă reușim să le transmitem copiilor încă de pe băncile școlii, atunci cred că nu ne mai preocupă corupția, ci prevenția ei”, a precizat Pricopie, la festivitatea organizată de Universitatea Politehnică București la împlinirea a 195 de ani de inginerie.

El a mai spus că după acest acord vor fi o serie de discuții la nivel de județ, între reprezentanții instituțiilor semnatare și se va stabili în același timp o listă de teme care vor fi prezentate. „Este vorba de o acțiune voluntară. Nu se pune problema de angajări sau de costuri ale acestei activități. Vor fi convenite cu fiecare inspectorat școlar în parte și cu fiecare director de școală temele pe care vor să le prezinte. Evident că aceste teme pot fi prezentate la ore de dirigenție sau de educație fizică sau în afara orelor de curs”, a subliniat Pricopie
Ministrul Educației a mai spus că va recomanda ca aceste teme să fie prezentate, cel mai probabil, din semestrul al doilea, menționând că și-a propus să participe și el la primele cursuri.

Elevii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani vor lua lecții despre despre legislație, principii juridice și drepturi civice de la procurori și judecători, în urma semnării joi a unui protocol între reprezentanții Ministerului Educației și cei ai Justiției și CSM.
Protocolul a fost semnat de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, președintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, și procurorul general Tiberiu Nițu. AGERPRES