Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat că lansează în dezbatere publică o serie de modificări în privinţa finanţării şi organizării olimpiadelor naţionale, menţionând că ideile pleacă de la faptul că toţi câştigătorii acestor olimpiade naţionale pot să fie înmatriculaţi la universităţile româneşti pe locuri bugetate, fără concurs.

„Legat de finanţarea olimpiadelor naţionale şi internaţionale, suntem într-un proces în derulare legat de participarea echipelor de elevi la olimpiadele internaţionale. Legat de aceasta, doresc să vă spun oarecum în premieră că doresc să lansez într-o dezbatere publică câteva idei de finanţare şi organizare a olimpiadelor naţionale şi a concursurilor pentru elevi în viitorul an şcolar. Ideile pornesc de la faptul că câştigătorii acestor olimpiade naţionale, locurile I, II, III şi uneori cei care primesc menţiuni, pot să fie înmatriculaţi la universităţile româneşti pe locuri bugetate, fără concurs”, a explicat Valentin Popa, la dezbaterea din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

El a spus că ar trebui ca olimpiadele să fie organizate la un standard de nivelul bacalaureatului. „Pornind de la această idee, consider că ar trebui să discutăm public dacă organizarea olimpiadelor, încă de la faza judeţeană, şi urmând, apoi, cea naţională, nu ar trebui să aibă un standard de nivelul bacalaureatului. Aş propune dezbaterii faptul că încă de la olimpiadele la faza pe judeţ ar trebui să existe subiecte unice pe ţară şi corectura să se facă similar ca la bacalaureat în judeţe diferite (…) pentru a asigura o imparţialitate mai bună. Aş dori ca participarea apoi la faza naţională să fie uşor schimbată, la faza naţională să ajungă 60-65 de elevi, câştigătorii fazelor judeţene, dar să li se alăture 13 -18 elevi din clasamentul naţional având în vedere că avem un subiect unic şi o corectură oarecum imparţială, ar îmbina excelenţa şi cu distribuţia regională pe judeţe o astfel de participare”, a mai spus Popa.

Ministrul Educaţiei a spus că o idee ar fi ca universităţile să organizeze fazele naţionale, având în vedere că olimpicii trebuie să cunoască facilităţile oferite de universităţi. Potrivit lui Popa, în anul şcolar viitor, pentru finanţarea olimpiadelor va fi alocată o sumă dublă faţă de cea din momentul de faţă pentru cazare pe masă pe elev, urmând să fie 100 lei pe elev, în loc de 50 de lei. „Ne gândim să plătim un onorariu şi unui delegat judeţean care vine cu lotul judeţean la faza naţională”, a mai spus ministrul Educaţiei. AGERPRES