dumitru_mircea2.jpgRectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că va retrage titlurile academice obţinute în mod fraudulos în cazul în care ordonanţa care va fi emisă la începutul lunii februarie va permite rectorilor să ia o asemenea decizie.

„Aşteptăm o OUG la începutul lunii februarie prin care universităţilor li se recunoaşte acest drept de a retrage diplome, titluri şi alte certificate universitare. (….) Universitatea şi-a asumat în integralitate începând din 2012 când s-a evaluat teza de doctorat a domnului Ponta – tot ceea ce decurge din deciziile Comisiei de Etică, ce au probat plagiat. (…) În momentul în care această ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă ea va trebui să fie completată de o metodologie, vom aştepta şi metodologia, dacă nu, vom face exact ce spune acea ordonanţă. În cazul în care ordonanţa permite rectorului să anuleze diploma de doctor şi ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a afirmat rectorul, într-o conferinţă de presă.

El a admis însă că ordonanţa ar putea să prevadă că titlurile de doctor vor fi retrase din momentul publicării actului normativ în Monitorul Oficial şi nu retroactiv. „Rectorul Universităţii X poate să retragă titluri şi în acelaşi timp şi ordinul (n.r. de ministru), fiindcă titlul este dat printr-un ordin, din acel moment, rectorul poate să facă asta. Asta înseamnă că de fapt această ordonanţă nu se aplică retroactiv, dar o altă posibilitate de a repara lucrurile atunci când îţi dai seama că o diploma a fost obţinută fraudulos nici nu există, pentru că atunci un jurist, care va insista că niciodată nu poţi retrage un titlu care în mod fraudulos a fost obţinut, va avea câştig de cauză şi nicio diplomă obţinută prin plagiat sau prin altă metodă oneroasă nu va putea fi retrasă. Este acceptabil aşa ceva?”, a arătat Mircea Dumitru.

Pe 19 ianuarie, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, anunţa că universităţile vor fi singurele instituţii abilitate să retragă titlurile de doctor, după ce Guvernul a decis modificarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare. El a explicat că universităţile vor putea retrage titlul de doctor sau vor putea anula diploma, indiferent de momentul şi modalitatea în care acestea au fost atribuite.

„Am făcut prima mişcare în sensul stabilirii cadrului legislativ şi normativ privind doctoratul în România – o ordonanţă pentru Legea 206/2004 privind etica în cercetare, dezvoltare şi inovare. Am modificat două articole. Acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deţinători de titlu de doctorat – am anulat acest articol. În al doilea articol, articolul 14, acolo unde sunt reglementate sancţiunile, am scos două reglementări – una legată de retragerea titlului de doctor şi cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat. E foarte clar lămurit: nu sunt în atribuţia Consiliului Naţional de Etică, vor fi cu siguranţă în atribuţia universităţilor şi a CNATDCU”, a declarat Curaj, la Palatul Victoria.
El a precizat că pe tema doctoratelor vor mai fi modificări, urmând ca, după începerea activităţii parlamentare, Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă referitor la acest subiect. AGERPRES