investeste_in_oameni.jpgIn cadrul celei de-a cincea editii a Conferintei Nationale de Management Modern in Educatie, desfasurata la Sinaia in perioada 27-29 noiembrie 2009, Simona Tanase, consilier pentru afaceri europene in cadrul Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a sustinut o prezentare despre un proiect de actualitate desfasurat de catre Minister: „Tinerii impotriva violentei”.

Proiectul strategic „Tinerii impotriva violentei” este cofinantat din Fondul Social European si implementat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Proiectul contribuie in mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane – POS DRU si se inscrie in Axa Prioritara 1 „Educatie si formare profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, Domeniul Major de Interventie 1.1 „Acces la educatie si formare profesionala initiala de calitate”.

In cursul lunii noiembrie au fost organizate 4 focus grupuri regionale, la Iasi, Bucuresti, Cluj si Timisoara in cadrul carora cei prezenti au formulat o serie de propuneri referitoare la crearea unui format unic de raportare a cazurilor de violenta, dar si la realizarea unor indicatori unitari pentru acestea.

Persoanele prezente la eveniment – directori de colegii, licee si grupuri scolare din toata tara, profesori si consilieri educativi – au regasit problemele institutiilor pe care le reprezentau in concluziile focus grupurilor care au fost organizate pana acum. Mai mult, cei prezenti si-au manifestat dorinta de a lua parte la evenimentele organizate la nivel local in cadrul proiectului, considerand aceste intalniri ca o oportunitate de a se implica eficient in prevenirea si combaterea violentei in mediul scolar. Propunerea de a se inscrie in baza de date a celor care vor primi informatii cu privire la proiect a fost primita cu entuziasm de participantii la eveniment care au fost de acord ca violenta reprezinta un aspect ce necesita mai multe solutii in sistemul de invatamant preuniversitar.

O alta problema identificata impreuna cu participantii la conferinta a fost cea a „raportarii” catre presa a cazurilor de violenta manifestate in cadrul unitatilor de invatamant. De multe ori, articolele din presa despre evenimentele violente desfasurate intre elevi sau intre elevi si profesori sunt prezentate intr-un mod nerealist, a carui menire este atragerea atentiei spre a vinde publicatia si mai putin informarea publicului. In acest sens, persoanele prezente in sala au sustinut ideea realizarii unui ghid de comunicare al institutiilor de invatamant cu mass media astfel incat unitatea care s-a confruntat cu un caz de violenta sa poata raspunde prompt si profesionist intrebarilor jurnalistilor, conferind astfel o prezentare obiectiva, transparenta si clara asupra tuturor aspectelor implicate in astfel de cazuri.