Secretarul de stat la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Oana Badea, a declarat, ca bulgarii sunt interesati sa implementeze modelul mediatorului scolar existent in Romania.

„Institutia mediatorului scolar pentru romi este esentiala, si aici Romania este un exemplu de buna practica in zona aceasta. Bulgarii chiar doresc sa implementeze modelul mediatorului scolar, asa cum se intampla la noi”, a aratat Badea.

Aceasta a mentionat insa ca in urma vizitelor efectuate in scoala din cartierul Valea Rece din Targu Mures a constatat un fenomen ingrijorator, si anume segregarea. „Prima scoala pe care am vizitat-o este cea din Valea Rece, acolo este clar un caz de segregare(…) Exista masuri directe si rapide de desegregare ce trebuie luate de inspectorul scolar general impreuna cu autoritatile locale”, a aratat Oana Badea.

Aceasta a precizat ca exista masuri asociate pentru combaterea segregarii, iar una ar fi repartizarea copiilor in scoli in care sa nu mai fie posibila aceasta discriminare. „Apoi, copiii trebuie sa fie sprijiniti cu o masa calda, deci trebuie gasite asociatii neguvernamentale sau spijin din partea autoritatilor locale pentru a oferi o masa calda acestor copii. Trebuie asigurat mijlocul de transport pentru acesti copii, trebuie sa ai mediatorul scolar pentru ei”, a adaugat Badea.