upa_monarhia.jpgLansarea celui mai nou număr al revistei UPA News, al cărui subiect central este dedicat Casei Regale a României, a prilejuit, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, organizarea unei conferinţe incitante cu titlul „Este monarhia o soluţie pentru România?”.

„Monarhia constituţională a însemnat pentru România stabilitate, a fost mai mult decât un simbol. Carol I a fost o persoană care a știut ce vrea, a știut să gestioneze cu înţelepciune viaţa politică, a dat prestigiu Casei Regale și a întruchipat simbolul adevărat în care românii s-au recunoscut. Atunci am fost poate mai europeni decât suntem astăzi”, a spus, în deschiderea evenimentului, Prof.univ.dr. Cătălin Turliuc.

Invitat la manifestare, Prof. univ. dr. Mihai Dorin a vorbit studenţilor despre personalitatea Regelui Mihai și despre avantajele pe care reinstaurarea monarhiei le-ar aduce statului român. „Monarhia nu a fost o soluţie de avarie pentru România și cred că nici astăzi nu este. Consider că avem de ales între a învăţa ceva și a nu învăţa nimic din lecţia istoriei”, a spus acesta.

Despre câștigurile republicanismului a vorbit studenţilor Conf. univ.dr. Daniel Șandru. „Sunt un adept al republicanismului, dar al celui democratic. Consider că monarhia este o soluţie simbolică pentru România. Cred că așezarea Casei Regale pe locul pe care îl merită în istorie e o datorie, dar cred, în același timp, că e mai important să modelăm republica în acord cu principiile democratice”, a precizat acesta.

Partea finală a conferinţei a fost rezervată dialogului celor trei invitaţi cu publicul. Evenimentul a fost moderat deAlexandra Șandru și Ștefan Gheorghiu, studenţi la Facultatea de Știinţe Politice și Administrative din cadrul UPA și redactori ai revistei UPA News.