Monica Anisie: CNEE a primit numeroase solicitări ca simulările să nu fie susţinute în acelaşi timp

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a primit de-a lungul anilor numeroase solicitări ca simulările pentru clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a şi a XII-a să nu aibă loc în acelaşi timp, din cauza încărcăturii şi a presiunii foarte mari atât asupra profesorilor, cât şi a elevilor, a precizat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Precizările au fost făcute după ce Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat că simulările pentru clasa a VII-a şi a XI-a vor fi organizate la nivel judeţean, cu subiect unic. “Ieri a fost prezentat de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare proiectul de ordin cu privire la simulări. În cadrul Comisiei de Dialog Social a fost prezentat şi calendarul. Acel proiect de ordin are în anexă şi calendarul. Vorbim aici despre un proiect de ordin pentru simulările la clasa a VIII-a şi la clasa a XII-a şi a XI-a, pentru că, nemaifiind referinţa la clasa a a XI-a în calendar, cred că nu a stat toată lumea să citească. În cuprinsul proiectului de ordin, la articolul 7, este stipulat în mod clar faptul că şi elevii de clasa a XI-a vor putea da simulare, dar organizarea să se facă la nivel judeţean, pentru că Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a primit de-a lungul anilor numeroase solicitări atât din partea elevilor, cât şi a cadrelor didactice, ca aceste simulări să nu mai fie în acelaşi timp, pentru că este o încărcătură foarte mare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, o presiune prea mare, în acea perioadă în care aveam şi clasa a VII-a, şi clasa VIII-a, şi clasa a XI-a, şi clasa a XII-a”, a explicat ministrul, la TVR 1.

Potrivit ministrului Educaţiei, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare are termen până la 1 februarie să elaboreze programa pentru simulare la clasa a VII-a. “Am lăsat clasele a VIII-a şi a XII-a pe un calendar clar, urmând ca la clasa a XI-a fiecare inspectorat şcolar judeţean şi al Municipiului Bucureşti să îşi stabilească atât calendarul, cât şi subiectul. Pentru clasa a VII-a însă – pentru că aceşti elevi au învăţat după o programă nouă – nu puteam să îi punem pe acelaşi plan cu cei de clasa a VIII-a de acum, în acelaşi proiect de ordin, pentru că trebuie mai întâi de toate să fie aprobată programa lor de examen, programa pentru simulare şi să propunem pilotarea structurii de subiect. Deci va fi un nou ordin. Nu puteam în corpul aceluiaşi ordin. Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare lucrează acum la programa pentru examen. Termenul este 1 februarie. Deci îi anunţ pe elevi, pe părinţi, că şi elevii de clasa a VII-a vor da această simulare, dar după ce noi vom prezenta programa şi vom da un model de subiect”, a precizat Monica Anisie. AGERPRES