Ministrul Monica Anisie a declarat că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Întrebată de jurnalişti, cu prilejul semnării „Pactului pentru educaţie antreprenorială”, cât timp se amână aplicarea evaluării naţionale transdisciplinare, ea a răspuns: „E o iniţiativă legislativă din partea Parlamentului, este vorba despre evaluarea copiilor care sunt acum în clasa a VII-a. (…) Dacă ne referim la iniţiativa din Parlament, e atributul Parlamentului, deci nu pot eu să mă pronunţ. Dacă nu va trece această iniţiativă, Ministerul Educaţiei va iniţia o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicabilitate”.

Ea a menţionat că, încă de la preluarea mandatului, a spus că va susţine faptul că aceşti elevi trebuie să aibă o evaluare asemănătoare cu cea din prezent. „Până la acest moment nu s-a realizat o predare transdisciplinară, în aşa fel încât copii să poată să fie pregătiţi.  Mai mult decât atât, în Legea 1 e prevăzut faptul că portofoliul educaţional al elevului reprezintă parte a admiterii şi a evaluării copilului, prin urmare, nu s-a definit acest portofoliu educaţional, nu există acest portofoliu educaţional, deci cum putem să îi lăsăm pe elevii noştri ca la anul să aibă evaluare pentru care (…) nu au fost pregătiţi?”, a spus ministrul.

Anisie a precizat că Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze planuri-cadru noi.  „Noi acum trebuie să elaborăm planuri-cadru noi şi programe în sensul noilor planuri-cadru, prin urmare va trebui să prorogăm termenul de aplicabilitate a legii (privind evaluarea naţională transdisciplinară – n.r.), însă noi trebuie, de fapt, să construim o lege în sensul ‘României Educate’, proiectul pe care preşedintele României l-a dezvoltat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, a adăugat Anisie.  AGERPRES