Un tinar de 17 ani din Abrud nici nu mai stie cite trofee a cistigat la concursuri nationale si internationale de schi. Este vorba despre Andrei Tantos, elev in clasa a XI-a a Grupului Scolar “Horea, Closca si Crisan” din Abrud.

Este schior de performanta si component al lotului national de juniori. Tinarul schior este antrenat de tatal sau, Tiberiu Tantos, a cistigat numeroase premii in tara si strainatate si are deja in palmares doua titluri consecutive de campion national. In 2010 a participat la diverse intreceri internationale la Nizna Boca, Strbske Pleso, Banska Bystrica, Liptovska Teplicka, Vratna (Slovacia), Jahorina si Sarajevo-Bjelasnica (Bosnia Hertegovina), Borovets (Bulgaria) sau Arnoldstein (Austria). Recent, tinarul s-a intors de la Campionatul Mondial de schi alpin rezervat juniorilor care s-a desfasurat la Crans Montana in Elvetia. Tinarul schior a aratat ca s-a lansat pe schiuri inca de la virsta de 3 ani, pe cind era luat de tatal sau la diferite concursuri. Inca de la virsta de 8 ani a participat la concursuri oficiale, iar la virsta de 9 ani a luat prima medalie la Campionatul National de Schi. Dupa aceea, in fiecare an a tot strins la medalii, neexistind nici un campionat national de la care sa se intoarca fara medalii.

Palmares…

“Din anul 2010 si pina acum, am cistigat 7 medalii la Campionatele Scolare si Nationale. Cel mai mare succes pe plan international a fost la Campionatul Mondial de Schi Juniori de la Crans Montana din Elvetia, unde din 162 de concurenti (un record de participare la campionatele mondiale), am obtinut locul 62. Eu am avut numarul de participare 153 si am iesit pe locul 62. Inca din primul an de cind am intrat in lotul national de juniori, am cistigat titlul de campion national la slalom. Acesta e al doilea an al meu in lotul national. Din lot fac parte in total 3 juniori si 3 seniori. Pregatirea mea in vederea Campionatului Mondial de Schi Juniori a inceput inca din vara anului 2010 cu 3 antrenamente pe zi timp de 2 saptamini la Centrul Olimpic din Poiana Brasov, cu antrenorul federal Florin Cristea, apoi am mai facut 3 stagii de cite 2 saptamini in Austria, dupa care am mai participat la citeva concursuri internationale desfasurate in Italia. A fost si o preselectie inainte de Campionatul Mondial, unde am cistigat doar 2 schiori, apoi am fost la concursuri in Cehia si Slovacia. Dupa toate aceste concursuri de pregatire pentru campionatul mondial am fost selectati 3 sportivi din tara noastra, respectiv Stefan Claudiu Tudoran din Predeal, Dragos Dan Moldovan din Miercurea Ciuc si eu”, a declarat Andrei Tantos.

Sprijin material si financiar

El a mai aratat ca tot ce tine de echipamentul sportiv a fost sponsorizat de firma Vuarnet, valoarea unui astfel de echipament fiind de peste 4.000 de euro pentru un sportiv. Totul s-a facut prin Federatia Romana de Schi, pentru ca aceasta firma italiana are fabrica in Romania, la Bacau si totodata mai echipeaza loturile Frantei, Italiei si Rusiei.

In ce priveste sprijinul financiar pentru a putea participa la competitii, tinarul schior a precizat: “Domnul Dragos Tanase, director general Rosia Montana Gold Corporation si domnul consilier judetean Adrian Bendea m-au sustinut neconditionat si vreau sa le multumesc din suflet pentru acest lucru. Pentru rezultatele obtinute, am primit de la Federatia Internationala de Schi o invitatie sa vedem Campionatul Mondial de Schi-Seniori, care se va desfasura in luna februarie, iar dupa ce ma voi intoarce in tara imi voi programa urmatoarele competitii.”

(Articol publicat de cotidianul „Monitorul de Alba” pe 18 februarie)