Primăria Târgu Mureş a anunţat că a câştigat un grant în valoare de peste 25 de milioane de dolari americani pentru îmbunătăţirea educaţiei preuniversitare şi universitare prin folosirea realităţii virtuale prin tehnologia EON-XR şi astfel devine primul oraş din ţară care beneficiază de o educaţie bazată pe tehnologii imersive.

„Primăria Municipiului Târgu Mureş anunţă câştigarea unui grant în valoare de 25.050.000 $ din partea EON Reality Inc. SUA. În urma invitaţiei primite pentru a aplica la Apelul de proiect în cadrul programului Post-Pandemic Recovery Assistance al EON Learn for Life, în luna decembrie 2020, Consiliul Local Târgu Mureş a aprobat Acordul de principiu pentru depunerea proiectului.

Scopul proiectului este îmbunătăţirea educaţiei preuniversitare şi universitare în municipiul Târgu Mureş folosind realitatea virtuală şi realitatea augmentată ce utilizează tehnologia EON-XR (…) Municipiul Târgu Mureş devine astfel primul oraş din România care beneficiază de o educaţie bazată pe tehnologii imersive, ce reprezintă pasul următor în educaţia inteligentă a viitorului şi pregătirea noilor generaţii pentru o piaţă a muncii competitivă la nivel mondial”, a arătat Primăria Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, tehnologia EON-XR accelerează procesul de învăţare, fiind folosită pentru a îmbunătăţi performanţele, punând la dispoziţie experimente şi laboratoare pentru multe domenii de studiu.

„Actuala generaţie de elevi şi studenţi se bazează foarte mult pe tehnologie, atât în învăţare, cât şi în viaţa de zi cu zi, iar şcoala trebuie să ţină pasul cu noile tehnologii. Astfel, prin conţinutul 3D captivant, lecţiile şi materialele predate în clasă sunt asimilate în mod natural, ocolind gândirea abstractă necesară pentru a transforma cuvintele în imagini 3D. EON-XR este soluţia de învăţare şi creare a conţinutului, prin modelul ‘Classroom 3.0’ care pune la dispoziţia cadrelor didactice şi a elevilor şi studenţilor instrumentele necesare pentru a crea module de învăţare. Profesorii pot crea lecţii atractive care utilizează audio, video şi modele 3D pentru a implica elevii şi a le oferi o experienţă de învăţare practică, mult mai captivantă”, a precizat Primăria Târgu Mureş.

Municipalitatea a mai arătat că a început consultările cu reprezentaţii tuturor liceelor şi şcolilor profesionale şi de meserii din oraş, precum şi cu reprezentanţii Universităţilor din Târgu Mureş – UMFST „George Emil Palade”, Universitatea „Sapientia”, Universitatea de Arte şi Universitatea „Dimitrie Cantemir” – precum şi cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Mureş, pentru evaluarea nevoilor specifice unităţilor de învăţământ pentru elaborarea planului de implementare al proiectului.

Contractul de finanţare, completat cu planul de implementare bazat pe nevoile educaţionale ale municipiului Târgu Mureş, urmează să fie semnat în următoarele 60 de zile, după aprobarea proiectului în Consiliul Local. AGERPRES