Coordonatorul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, comisar de poliţie Gabriela Stoica, a anunţat luni, la debutul campaniei ‘Săptămâna prevenirii criminalităţii’, că în ziua dedicată prevenirii infracţiunilor cu violenţă va avea loc o simulare a unui proces penal, cu participarea unor elevi de liceu.

Potrivit comisarului de poliţie, în data de 2 octombrie, va fi organizat, într-o sală de judecată, un proces pentru un viol, cu părţi, avocaţi şi judecător, fiind invitate două clase de la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’ din Târgu Mureş.

‘Cei implicaţi direct vor fi dinainte instruiţi, iar dezbaterea va viza o situaţie în care victima a avut un comportament provocator neconştientizat, greşit interpretat de autor. Vom discuta despre o situaţie de viaţă, des întâlnită în rândul tinerilor, percepută diferit de părţile implicate, care provoacă tragedii şi traume pentru toţi cei implicaţi’, a arătat Gabriela Stoica.

În aceeaşi zi, în Târgu Mureş, copiii de grădiniţă, alături de poliţişti, vor distribui trecătorilor obiecte confecţionate de ei, cu mesaj împotriva violenţei (broşe, magneţi de frigider) şi va fi lansat concursul de creaţie literară ‘Să spunem STOP violenţei!’, adresat elevilor de liceu din judeţ.
În perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2014, la nivel naţional, se derulează a IX-a ediţie a manifestării ‘Săptămâna prevenirii criminalităţii’, al cărei scop este transmiterea către populaţie a unor mesaje antivictimale şi antiinfracţionale.

La campanie vor participa structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră.

La nivelul judeţului Mureş se vor desfăşura activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă: luni – prevenirea delincvenţei juvenile, marţi – prevenirea victimizării minorilor, miercuri – prevenirea furturilor, joi – prevenirea violenţei şi vineri – informare şi educaţie rutieră. AGERPRES