nava_scoala_mircea.jpgOrdinul Virtutea Maritima in gard de cavaler cu insemn pentru militari, de pace, a fost conferit Navei Scoala ”Mircea” din Divizionul 306 Nave Scoala al Academiei Navale ”Mircea cel Batran”, conform unui decret semnat de presedintele Traian Basescu si publicat, luni, in Monitorul Oficial.

Distinctia a fost acordata „in semn de apreciere si recunostinta pentru devotamentul si profesionalismul marinarilor care au deservit timp de o jumatate de secol aceasta nava-simbol a marinei nationale, pentru rezultatele exceptionale obtinute in pregatirea celor care au promovat imaginea profesionista a Armatei Romane”. Propunerea a venit din partea Ministerului Apararii Nationale.

Construita in perioada 1938-1939 la santierul naval Blohm&Voss din Hamburg (Germania), nava scoala „Mircea” reprezinta un simbol al traditiei navale romanesti. Aproape toate generatiile de ofiteri si maistri militari de marina s-au instruit la bordul ei, in cei 69 de ani de serviciu. Dupa ultima reparatie capitala, finalizata in anul 2002 la santierul naval din Braila, nava ”Mircea” a efectuat in fiecare an marsuri de instructie.

Astfel, in anul 2004 a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oara (prima traversare a avut loc in anul 1976) si a concurat la competitia nautica „Tall Ships Challenge 2004”, unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape si pe locul al cincilea in clasamentul general. In anul 2005, nava scoala „Mircea” a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, participand la competitia nautica „Tall Ships Race 2005″ si la mai multe festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda. Marsul de instructie din anul 2006 a fost efectuat in Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna si Samsun fiind porturile de escala. În anul 2007, nava scoala ”Mircea” a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, participand la competitia nautica ”Tall Ship Race Mediterranea”, avand escale in porturile Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.