Starea de nemulţumire a angajaţilor din învăţământ s-a accentuat în ultima perioadă, a declarat joi preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ al judeţului Călăraşi, profesorul Aurel Bogatu.

Angajaţii din învăţământ sunt nemulţumiţi de prevederile Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară, dar şi de OUG nr. 114/2009 privind disponibilizările ce urmează a avea loc pe parcursul anului 2010.

De asemenea, ei sunt nemulţumiţi de modul cum a fost interpretată de ordonatorul de credite legea unică a salarizării, fiind înregistrate numeroase situaţii în care salariul aferent lunii ianuarie 2010 a fost mai mic decât cel din luna decembrie a anului 2009, la nivelul căruia trebuiau să îngheţe veniturile.


”Deşi în lege, precum şi în OUG nr. 1 pe 2010 sunt precizări clare cu privire la faptul că salariul nu trebuie să fie mai mic decât cel existat în decembrie 2009, tot avem multe cazuri în care aceste salarii au fost mult diminuate. Nu ştim de ce? Dintr-un exces de zel al executanţilor, contabililor sau secretarilor… sau dintr-o dispoziţie venită dintr-un anumit sector” a precizat Aurel Bogatu.


Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi de bugetul care va fi fundamentat şi aprobat în această perioadă la nivel local şi la nivel judeţean, dar şi de faptul că autorităţile locale ale statului nu le respectă hotărârile judecătoreşti irevocabile care le recunosc o serie de drepturi, solicitând Instituţiei Prefectului judeţului Călăraşi să uzeze de pârghiile legale pentru a determina consiliile locale să le asigure fondurile necesare plăţii drepturilor salariale.

Totodată, sindicaliştii pregătesc o serie de dosare pentru a acţiona în instanţă instituţiile Ministerului Educaţiei pentru neacordarea potrivit legii a întregii sume pentru achiziţionarea de carte pe suport electronic sau carte de bibliotecă. Organizaţia Sindicatul Liber din Învăţământ a judeţului Călăraşi are afiliaţi 4.200 de membri. AGERPRES