univ petre andrei.jpgRectorul Universitatii „Petre Andrei din Iasi”, prof. univ. dr. Doru Tompea vrea sa sesizeze Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, despre o noua frauda in domeniul diplomelor de licenta.

Rectorul celei mai mari universitati particulare din Moldova, care este recunoscuta de catre MECI, sustine ca a descoperit cu ocazia preluarii, inventarierii si evaluarii documentelor universitatii, mai multe zeci de diplome eliberate in conditii ilegale de rectorul invalidat la „Universitatea Petre Andrei Iasi”, prof. univ. dr. Niculae Niculescu.

Tompea a declarat, luni, ca este vorba de organizarea de studii de licenta si de masterat in regim de invatamant la distanta in Italia. Potrivit rectorului, acest program de studii incalca flagrant legislatia in vigoare intrucat nu este acreditat sau autorizat.

„Dincolo de faptul ca acestea (diplomele – n.r) au fost semnate de o persoana neconfirmata vreodata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in functia de rector, fiind atestate „oficial” printr-o stampila a carei nulitate a fost stipulata in Monitorul Oficial”, sustine rectorul validat Doru Tompea. Conform sursei citate, niciun profesor de la „UPA din Iasi” nu a fost implicat in acest proiect, nu exista nicio acreditare ARACIS, nu exista acordul Romaniei sau Italiei pentru a deschide aceasta filiala – fantoma a UPA, in Italia.

„Studentii respectivi, italieni, au fost ‘facuti’ 100% de familia Niculescu, nu a existat niciun curs, acei studenti virau aproximativ 2.000 de euro pentru un set anual de studii, intr-un SRL infiintat de Niculescu, numit CIRPU (Centro Italo Rumano di Preparazzione Universitaria) si se dadeau pe banda rulanta diplome pentru specializarile Medicina Dentara si Economie”, a explicat Doru Tompea.

Rectorul Universitatii Petre Andrei din Iasi sustine ca si autoritatile italiene au sesizat, la randul lor, ilegalitatea. El a adaugat ca in timpul preluarii, inventarierii si evaluarii documentelor Universitatii Petre Andrei Iasi a mai gasit si alte ilegalitati, cum ar fi faptul ca o singura persoana care a sustinut examenul de licenta in acelasi an, in aceeasi sesiune, septembrie 2004, a primit doua diplome, una sub titulatura UPA din Iasi si alta sub titulatura Universitatii „Apollonia”.