Nereguli în grădiniţe descoperite de comisarii de la Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud

gradinita.jpgToate cele 11 grădiniţe din judeţul Bistriţa-Năsăud verificate în ultimele zile de comisarii de la Protecţia Consumatorului au primit sancţiuni, controlul scoţând la iveală că o grădiniţă privată funcţionează ilegal, iar altele au grupe de copii supradimensionate şi mobilier foarte uzat.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Bistriţa-Năsăud a verificat şapte grădiniţe de stat şi patru particulare din mediul urban, majoritatea din municipiul Bistriţa, dar şi din oraşele Năsăud şi Beclean. Cu această ocazie s-a descoperit că o astfel de unitate particulară din Bistriţa, aparţinând unui cult religios, nu avea niciun document legal de funcţionare, însă, potrivit directorului CJPC, Dina Suciu, conducerea grădiniţei a făcut imediat demersuri pentru a fi înregistraţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean, motiv pentru care au scăpat doar cu o amendă.

În alte grădiniţe, comisarii au constatat că nu se afişează regulamentul de ordine interioară, nu se informează părinţii despre activităţile pe care le desfăşoară, meniurile zilnice oferite copiilor nu respectă normele legate de avizare şi de necesarul caloric, iar o parte din locurile de joacă sunt neconforme. De asemenea, au fost sesizate abateri privind încheierea contractelor de prestări servicii între grădiniţe şi părinţii copiilor, privind supradimensionarea grupelor, care nu ar trebui să depăşească 20 de copii, precum şi faptul că personalul de îngrijire care participă la curăţirea grupurilor sanitare este folosit şi în activitatea de servire a mesei.

În ceea ce priveşte dotarea interioară, grădiniţele de stat cu program prelungit folosesc un mobilier vechi, în unele cazuri chiar degradat, comisarii de la Protecţia Consumatorului găsind bănci fără spătar, scaune cu blaturile rupte, mese şi linoleum uzat, dar şi mobilier, chiuvete şi toalete nedimensionate pentru cele trei grupe de vârstă. “În urma controalelor efectuate, doar o grădiniţă particulară a fost identificată fără autorizaţiile legale de funcţionare, pentru care s-a aplicat o amendă de 1.000 lei. Pentru celelalte zece grădiniţe verificate la care s-au constatat abaterile s-au întocmit procese verbale de constatare a contravenţiei, aplicându-se avertismente”, se arată în comunicatul transmis de CJPC Bistriţa-Năsăud.

Comisarii au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate, unele dintre ele fiind de competenţa primăriilor, care ar trebui să aloce fonduri pentru dotările corespunzătoare şi pentru procurarea alimentelor recomandate preşcolarilor. AGERPRES