Cunoscutul critic literar Daniel Cristea-Enache şi-a lansat, miercuri, la Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iaşi, volumul „Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu”, eveniment la care au participat conf.univ.dr. Antonio Patraş şi lector.univ.dr. Bogdan Creţu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu cercetătorul Şerban Axinte, de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iaşi.

„Cartea lui Daniel Cristea-Enache demonstrează că Nichita nu e doar un mit, e un poet cu o operă durabilă. El delimitează foarte bine această operă de biografia autorului şi îl readuce pe Nichita Stănescu în actualitate”, a afirmat criticul literar Antonio Patraş.

Lectorul univ.dr. Bogdan Creţu a plasat în context apariţia volumului, menţionând în acest sens că, la sfârşitul anilor ’90, „odată cu diluarea acestei mitologii despre Nichita Stănescu, a existat
faţă de el o reacţie de respingere, nu estetică, ci, mai curând, ideologică. Apoi, opera sa a intrat într-un con de umbră şi cred că era nevoie de un efort critic de a-l readuce în atenţie”. La rândul său, cercetătorul Şerban Axinte a precizat că, „de fiecare dată, mitologizarea unui autor blochează opera acestuia la un anumit nivel”.


Totodată, acesta a subliniat că volumul „Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu” nu face altceva decât să urmărească etapele limbajului poetic „de la Nichita Stănescu la Nichita, acel mit despre care discutăm”. Preşedintele UPA le-a mulţumit invitaţilor pentru că au oferit publicului oportunitatea de a-şi aminti de unul dintre cei mai mari poeţi români. „Cei din generaţia mea au crescut cu acest poet şi mi-ar plăcea să cred că şi cei din generaţiile mai tinere vor creşte cu el”, a spus conf. univ.dr. Sorin Bocancea. Tot miercuri, în Aula Magna a Universităţii Petre Andrei din Iaşi, Daniel Cristea-Enache a susţinut conferinţa „Nichita Stănescu şi reinventarea poeziei”.


Cu acest prilej, studenţii, profesorii şi invitaţii la eveniment au fost provocaţi să facă propriile comparaţii între poezia lui Nichita Stănescu şi cea a autorilor din perioada sa şi din prezentul literaturii româneşti. „Cei care cred că îţi place Nichita Stănescu în adolescenţă, apoi te maturizezi şi nu-ţi mai place, îmi dovedesc că nu l-au citit. Mi-aş dori să ieşim din clişee şi să mergem la textul poetului pentru că pariul meu este că Nichita Stănescu poate fi înţeles de oricine (…) Nichita Stănescu a deplasat limitele poeziei, le-a dus acolo unde nu le-a mai dus nimeni. La Nichita Stănescu totul este posibil. El a venit cu o lecţie despre poezie pe care a impus-o tuturor”, a apreciat conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache.


Nichita Stănescu, pe numele său Nichita Hristea Stănescu, s-a născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti, judeţul Prahova. El a fost considerat de criticii literari, precum acad. Eugen Simion, a fi un poet, scriitor şi eseist de o remarcabil de mare profunzime şi intensitate. A murit pe 13 decembrie 1983 într-un spital din Bucureşti. A fost ales post mortem membru al Academiei Române.AGERPRES