Organizarea de urgenţă, în lunile februarie-martie, a concursurilor posturile de inspectori şcolari şi de directori de şcoală are conotaţie politică, fără legătură cu interesele învăţământului, susţine preşedintele Comisiei pentru educaţie şi cercetare a PNL, deputatul Vlad Nistor.

„Politizarea învăţământului românesc avansează în proiectele guvernului Ponta la o nouă treaptă, ca urmare a măsurilor solicitate de către noul ministru al Educaţiei cu privire la organizarea în urgenţă, în lunile februarie-martie, a aşa-numitelor concursuri pentru posturile de inspectori şi de directori de şcoală. Acest proiect de amploare, accelerat în mod nejustificat, ascunde obiective exclusiv politice, fără nicio legătură cu interesele învăţământului şi fără efecte benefice asupra celor implicaţi în acest sistem, fie ei elevi sau cadre didactice”, afirmă Nistor, conform unui comunicat transmis miercuri AGERPRES.

El precizează că decizia este luată în urma adoptării OUG 49/2014, prin care aceste concursuri sunt trecute din răspunderea consiliilor de administraţie ale şcolilor „direct sub controlul inspectoratelor, care depind de Ministerul Educaţiei”.

Potrivit liberalului, data organizării concursurilor a fost amânată timp de trei ani, după ce în 2012 a fost anulată o procedură oficială, „tocmai pentru a permite adoptarea unor măsuri de acest tip şi pentru a asigura acum controlul politic” în sistemul de numire a managerilor din învăţământ.
„Atragem atenţia şi asupra neregularităţilor flagrante care pot să apară în adoptarea şi publicarea metodologiilor de concurs, precum şi asupra riscului de nerespectare a prevederilor legale cu privire la stabilirea calendarului de concurs. Un calcul simplu arată faptul că ministerul nu poate respecta, conform propriului calendar, termenele legale de consultare publică, publicare, înscriere la concurs şi finalizare a concursurilor”, mai susţine Vlad Nistor.

În opinia sa, măsura, adoptată în mijlocul anului şcolar, este de natură să „destructureze” întregul învăţământ preuniversitar, iar obiectivul urmărit este „pur electoral”.

„Partidul Naţional Liberal este profund îngrijorat de campania continuă şi iresponsabilă de politizare a învăţământului, cu deosebire a celui preuniversitar. Aceste măsuri se înscriu în politica tipică a PSD de asumare a rolului de partid-stat şi pun în pericol principiile fundamentale ale funcţionării instituţiilor de interes public. Solicităm imediata informare publică şi transparentă asupra intenţiilor ministerului în această chestiune, precum şi renunţarea la orice fel de măsuri de natură să agraveze situaţia deja sensibilă a sistemului naţional de învăţământ”, mai afirmă deputatul liberal. AGERPRES