univ_bolyai_2008.jpgNoi specializari vor fi introduse incepand cu anul academic 2009-2010 la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Absolventii de liceu vor putea opta in 2009, in premiera la admiterea la UBB, pentru noi specializari precum Tehnologii de mediu, Geoarheologie dinamica si estetica urbana, Studii urbane, Inginerie culturala, Matematica economica, Optimizarea si etica afacerilor, Complexitate si risc, Publicitate, Dreptul afacerilor, Energii alternative, Economie sociala, Muzeologie si patrimoniu, precum si pentru Pedagogie interculturala.

Senatul UBB a decis introducerea acestor specializari in urma unui studiu care a evidentiat necesitatea dezvoltarii disciplinelor care au relevanta pe piata calificarilor. Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, considera ca invatamantul universitar din Romania are nevoie urgenta de reforme competente.

Intr-o scrisoare deschisa adresata recent Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, rectorul Andrei Marga si cancelarul general al UBB, Radu N. Catana, au indicat trei directii principale de actiune in vederea ameliorarii invatamantul universitar: o mai buna finantare, schimbarea legislatiei si asigurarea unei viziuni de dezvoltare competitiva. Totodata, Andrei Marga a supus atentiei MECT revenirea la dubla specializare in universitati, o noua reglementare in privinta studiilor de doctorat si a celor postdoctorale, revigorarea studiilor de pedagogie, precum si restructurarea invatamantului universitar teologic si a altor specializari.