Profesorul Mircea Dumitru a fost învestit, marţi, rector al Universităţii din Bucureşti (UB), la eveniment participând şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
„În urma voinţei domniilor voastre, exprimată prin vot, urmaşul lui Ioan Pânzaru la conducerea universităţii este filosoful Mircea Dumitru, un om tânăr, recunoscut în comunitatea academică a specializării sale şi care, în plus, beneficiază de experienţa muncii într-o universitate americană de top”, le-a spus Daniel Funeriu profesorilor participanţi la eveniment.
El a afirmat că Ministerul Educaţiei aşteaptă multe de la mandatul de rector al lui Mircea Dumitru.
„Este limpede că toate privirile universităţilor din România sunt aţintite asupra dumneavoastră. Linia pe care o imprimaţi universităţii dumneavoastră va fi urmată fără îndoială de restul universităţilor din România”, a opinat ministrul Educaţiei. El doreşte să creadă că în mandatul noului rector Universitatea din Bucureşti va fi condusă cu o viziune pragmatică de tip american, dar şi cu înţelepciunea unui filosof trecut prin şcoala stoicilor.
„Aş sublinia tenacitatea şi perseverenţa cu care vă urmăriţi obiectivele şi vă asigur că veţi continua să găsiţi uşa mea deschisă ori de câte ori aveţi nevoie. Sunteţi printre intelectualii de înalt nivel care au decis să se implice pentru schimbarea României”, i-a spus Daniel Funeriu lui Mircea Dumitru. În opinia ministrului Educaţiei, mandatul noului rector al UB nu va fi simplu, iar obstacolele pe care Mircea Dumitru le va avea de înfruntat nu sunt nici puţine şi nici facile. Daniel Funeriu şi-a exprimat convingerea că Senatul UB îl va sprijini pe Mircea Dumitru pentru a duce universitatea „şi mai sus”.
„Acum că v-aţi asumat conducerea şi vă mulţumesc pentru acest lucru, sunt convins că îl veţi sprijini pe domnul rector Mircea Dumitru în drumul universităţii spre excelenţă. (…) Sunt convins că veţi alege să-i sprijiniţi pe cei care poate publică mai puţin, însă publică în reviste pe care le citeşte o lume întreagă, în reviste citite de marii savanţi ai lumii şi nu veţi alege să-i sprijiniţi pe cei care publică poate multe articole, dar în reviste de mâna a doua, cu o circulaţie periferică”, le-a spus ministrul Educaţiei profesorilor prezenţi la eveniment. Totodată, el este de părere că noul rector va fi sprijinit să-i pregătească pe tineri în domenii de care România are nevoie.
„Sunt convins că-l veţi sprijini pe domnul rector pentru ca universitatea să-i promoveze şi să-i selecteze pe cei mai valoroşi tineri ai României şi nu veţi alege calea uşoară a promovărilor tovărăşeşti. Sunt convins că noul Senat (al UB n.r.) nu va mai accepta să amânăm concursuri cu argumente evident subţiri, dar bine formalizate juridic, doar pentru că riscă să nu câştige concursul cei care erau doriţi de o structură sau alta”, a declarat Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, profesorii prezenţi la eveniment vor alege să-i înveţe pe studenţi calea dificilă, dar plină de satisfacţii a creaţiei originale şi nu calea facilă a culturii „copy paste”.
„Faptul că domnul rector Ioan Pânzaru a înţeles printre primii să îşi pună mandatul pe masă şi să organizeze alegeri în spiritul democraţiei universitare instaurate prin legea educaţiei naţionale arată modul în care a slujit universitatea, cu loialitatea, cu eleganţa şi decenţa unui intelectual de marcă”, a adăugat ministru Educaţiei. La rândul său, Mircea Dumitru şi-a exprimat preţuirea pentru calităţile lui Ioan Pânzaru.
„Principalele axe pe care aş dori să ne conjugăm eforturile sunt cele legate de consolidarea poziţiei universităţii noastre în cadrul spaţiului naţional şi european al învăţământului superior şi al cercetării, apoi ne dorim o universitate centrată pe studenţi şi pe rezultatele învăţării”, a spus rectorul UB. El mai vrea o universitate de cercetare competitivă pe plan naţional şi european, o universitate a excelenţei în predare şi învăţare şi nu în ultimul rând un management instituţional performant şi o administraţie eficientă. AGERPRES