Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Petrişor Laurenţiu Ţucă, a declarat că sistemul de finanţare pentru învăţământul superior din România nu ar trebui schimbat şi, în plus, ar putea fi completat cu un sistem de vouchere pentru elevii care aplică la universităţi.

El a afirmat că nu înţelege motivul pentru care ministrul Finanţelor doreşte o limitare a călătoriilor gratuite cu trenul şi ca studenţii să nu mai primească burse pe 12 luni.

„Am rămas total surprinşi şi am solicitat domnului ministru să înceteze cu declaraţiile referitoare la faptul că studenţii care urmează un ciclu de studii bugetat în România să rămână un număr de ani în ţară, ceea ce încalcă dreptul la liberă profesie şi ar arunca România în Evul Mediu printr-o legare de glie a tinerilor”, a declarat Petrişor Ţucă, joi, la Guvern, întrebat care sunt punctele pe care reprezentanţii studenţilor doresc să le discute cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor Publice şi ce i-a deranjat la declaraţiile făcute în ultimele zile de Eugen Teodorovici.

Acesta a comentat şi măsura preconizată de Guvern prin care studenţii să poată studia la universităţi din România în baza unui sistem de creditare după modelul britanic şi al altor state.

„Anul trecut, Guvernul a pornit un sistem de credite numit ‘Investeşte în tine’. Din păcate, cred că ar trebui să-şi pună reprezentanţii Guvernului semne de întrebare: de ce o singură bancă s-a angrenat în a da credite studenţilor? (…) Cred că de aici ar trebui să pornească discuţia şi câţi tineri au accesat acest credit, pentru că şi numărul de tineri care accesează este foarte mic. Sunt câteva mii de tineri, sunt foarte puţini”, a afirmat el, precizând că este vorba despre o bancă de stat a dat credite şi că nicio instituţie bancară privată nu s-a implicat în acest proiect.

Referitor la faptul că Executivul are în plan realizarea unui sistem de creditare strict pentru anii de facultate, iar programul ‘Investeşte în tine’ are o gamă mai largă de adresabilitate, liderul studenţilor a afirmat: „Nu ar trebui să se schimbe sistemul de finanţare în momentul de faţă pentru învăţământul superior din România, ar trebui să rămână chiar cum este în momentul de faţă”. „Cred că, spre exemplu, am putea merge pe un sistem de vouchere şi ca elevii să primească un voucher şi să-şi aleagă singuri universitatea în care vor să studieze pe viitor. Adică, în funcţie de rezultatele academice pe care le ai, să poţi să alegi o universitate şi să te duci tu unde vrei şi să vedem exact cum te poate evalua sistemul de învăţământ superior”, a mai declarat Ţuca.

El a explicat că, în momentul de faţă, există un număr limitat de locuri bugetate pe care-l primeşte o instituţie de învăţământ superior.

„Dacă s-ar implementa un sistem de vouchere, să se ducă studentul (elevul – n.r.) unde doreşte, în funcţie de capacitatea de şcolarizare pe care o are universitatea respectivă. Să se meargă pe capacitatea de şcolarizare, sunt lucruri total diferite, numărul de locuri bugetate şi capacitatea de şcolarizare pe care o primeşte, pentru că în funcţie de capacitatea de şcolarizare pe care o primeşte de la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior, ei pot şcolariza şi la taxă. Deci, sunt lucruri diferite, capacitatea de şcolarizare şi unde se duc locurile bugetate”, a spus Ţuca.

Potrivit acestuia, impactul bugetar al transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi este foarte mic. „Am făcut impactul bugetar pe care-l au decontările călătoriilor la transportul feroviar şi am observat că din februarie 2017 până-n prezent ele nu depăşesc 0,02% din PIB, deci o sumă mică raportată la PIB se duce către decontările la transportul feroviar pentru studenţi”, a menţionat. Ţuca a mai explicat că din datele oferite de CFR, în anul 2018, numărul total de bilete vândute către studenţii a fost 20% din total.

„Deci, o cincime din călători sunt studenţi, nu cred că o cincime blochează trenurile ţării”, a mai spus Ţuca. El a răspuns şi unei întrebări privind faptul că parlamentarii beneficiază de călătorii gratuite cu trenul.

„Da, cred că ar trebui să pună în balanţă şi acest aspect, cred că beneficiile pe care le aduce o societate alcătuită preponderent din oameni cu calificări superioare duce la dezvoltarea durabilă a României şi cred că ar trebui stimulat învăţământul superior din România „, a mai declarat Ţuca.

Reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti s-au prezentat, joi, la Palatul Victoria, pentru discuţii cu premierul şi ministrul Finanţelor Publice. AGERPRES