Numai jumătate dintre primăriile din Olt mai decontează cheltuielile cu naveta ale profesorilor

Cadrele didactice navetiste din judeţul Olt sunt nevoite să achite din bani proprii cheltuielile cu transportul la şcolile unde predau, pentru că aproape jumătate dintre primăriile din judeţ nu le mai decontează.

Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, Ionel Barbu, a declarat joi că lunar sindicatul acţionează în instanţă câte 25 de primării din judeţ pentru a le determina să deconteze cheltuielile de transport ale cadrelor didactice. Potrivit lui Ionel Barbu, decontările în cauză trebuie să se facă în fiecare lună, fiind situaţii când dascălii plătesc aproape jumătate din salariu pe transportul spre şi dinspre unităţile şcolare.

“De două ori fiecare primărie din judeţ este acţionată în instanţă pentru a deconta banii pentru transportul cadrelor didactice navetiste şi lunar sunt acţionate în instanţă câte 25 de primării. Totdeauna se obţin hotărâri judecătoreşti definitive şi primăriile sunt obligate să deconteze cheltuielile de transport pentru cadrele didactice. Nu dăm fiecare primărie în judecată lunar, ci la 5-6 luni. În judeţul Olt primăriile acordă banii pentru transportul cadrelor didactice în mod sporadic, susţinând că nu au fonduri. În prezent vă pot spune că jumătate decontează, jumătate nu, şi pentru dascăli e greu. Pe ruta Slatina – Drăgăneşti-Olt un abonament lunar la transportul în comun e de 200 de lei. Dacă e vorba şi de un cadru didactic debutant înseamnă că jumătate din salariu îl dă pe transport”, a explicat Ionel Barbu.


SIP Olt a introdus acţiuni în instanţă şi a câştigat procesele şi pentru acordarea banilor pentru cărţi şi programe educaţionale pe suport electronic, cei 100 de euro, a obţinut şi 220 de sentinţe definitive şi irevocabile pentru creşterile salariale prevăzute de legea 221/2008. Sumele pe care trebuie să le primească dascălii vor fi acordate după anul 2012 şi ele sunt de aproximativ 27 de salarii medii pentru fiecare cadru didactic. AGERPRES