acvariu cluj.jpgPeste 300 de persoane au vizitat Acvariul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, de la redeschiderea acestuia, săptămâna trecută, după ample lucrări de reamenajare.

Potrivit prof.univ.dr. Ioan Bud, care coordonează activitatea acestui complex al USAMV, pentru durata unei singure săptămâni, este cel mai mare număr de vizitatori înregistrat, pentru un astfel de interval, de la inaugurarea acvariului, în anul 2003.

Acvariul de la USAMV este cel mai mare din Transilvania şi al doilea ca mărime din ţară, după cel de la Constanţa. Complexul are un bazin central, de de 20.000 litri, în care trăiesc peşti autohtoni, şi 13 bazine mai mici, cu peşti exotici, în culori miraculoase, printre care un peşte Discus şi un peşte Oscar, dar şi caraşi aurii, zebre, xifo, platy, guppy şi neoni.

Atracţia pentru vizitatori sunt însă şase peşti piranha, unii vegetarieni, alţii carnivori. Exemplarul piranha cel mai robust are o greutate de 1,5 kilograme. Hrana şi medicamentele pentru peşti sunt asigurate din biletele de intrare şi din salariile profesorilor pasionaţi de acest domeniu.


”Întreaga activitate este susţinută numai de voluntari. Nu plătim pe nimeni să facă această muncă de întreţinere. Lucrăm non-stop, cu studenţi, doctoranzi şi cadre didactice. Şi peştii din acvariu au fost aduşi tot pe baza unor relaţii personale ale corpului didactic de la diferiţi particulari care deţin acvarii. Pasiunea colaboratorilor mei pentru peşti motivează orice efort. Hrănirea, schimbarea apei, alte multe operaţii implică o activitate de aproape 16 ore pe zi, dar nimeni nu se plânge că mai are şi altceva de făcut şi că nu este uşor”, declara, la redeschiderea acvariului, profesorul Ioan Bud. Biletul de intrare la acvariul de la USAMV costă doi lei pentru elevi, studenţi şi pensionari şi trei lei pentru restul publicului. AGERPRES