elevi putini.jpgNumărul claselor a noua va scădea în judeţ cu aproape 10 la sută în anul şcolar viitor faţă de cel în curs din cauza scăderii numărului de elevi, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Conducerea Inspectoratului Şcolar a întocmit planul de şcolarizare pentru anul de învăţământ 2016/2017 şi l-a înaintat spre aprobare Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. „În anul şcolar actual, numărul elevilor de clasa a opta din judeţ este de 4.745. Astfel, în anul şcolar viitor se vor putea constitui doar 170 de clase a noua, faţă de cele 183 de clase existente în prezent”, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

În constituirea claselor a noua, Viorel Stan susţine că s-a ţinut cont şi convenţia Lisabona 2020 de a avea o pondere de aproximativ 40 la sută învăţământ teoretic şi vocaţional şi aproximativ 60 la sută învăţământ tehnologic liceal şi profesional. „Am mai ţinut cont de solicitările agenţilor economici pentru că în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ şi firmele cu care şcolile cu profil tehnologic au convenţii de practică, s-a stabilit numărul claselor de învăţământ profesional ce se vor organiza în sistem dual şi cele care vor funcţiona după sistemul standard. Avem un total de 33 de astfel de clase”, a mai spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.

În repartizarea claselor a noua pe zone s-a avut în vedere şi faptul că o parte din absolvenţii domiciliaţi în zona Bicaz şi Valea Muntelui se orientează spre zona Piatra Neamţ şi s-a transferat o clasă în această regiune. AGERPRES