Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac Iuhas, a declarat că noua cifră de şcolarizare primită de la MEN acoperă mult mai bine cerinţele operatorilor economici, fiind crescut cu zece numărul claselor profesionale.
„Noi am propus 146 de clase de liceu – teoretic, tehnologic şi vocaţional – şi 62 de clase de învăţământ profesional, din care 32 de clase în regim dual. Cifra de şcolarizare a venit aprobată cu o mică modificare: avem aprobate 136 de clase de liceu, respectiv 72 de clase de profesional. Adică cu zece clase de liceu mai puţin faţă de propunerea noastră, dar cu zece mai multe clase profesionale. Numărul claselor de profesională este în concordanţă cu numărul elevilor care nu reuşesc să ia media cinci la examenul de evaluare naţională. Nu ne mai dorim elevi cu note sub 5 la liceu”, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.
Potrivit acestuia, numărul total de 208 clase este „mai mult decât necesar” faţă de numărul de absolvenţi de clasa a VIII-a, în jur de 5200. „Când am propus cele 62 de clase profesionale, spuneam că vom reuşi să satisfacem în jur de 83% din solicitările agenţilor economici. Acum, cu 72 de clase de profesional, vom satisface aproape 100% din solicitări. Deci nu am făcut aceste modificări din pix, ci din contră, satisfăcând anumite solicitări ale operatorilor economici, după o analiză clară, ştiut fiind că aceste clase profesionale se propun la solicitarea operatorilor economici”, a precizat Novac Iuhas.
Inspectorul şcolar general a dat asigurări profesorilor că, din punct de vedere al resursei umane, nimeni nu va rămâne pe dinafară.
După aprobarea planului de şcolarizare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a putut demara pregătirea ghidului de admitere la liceu, ce cuprinde informaţii privind specializările care se vor regăsi în ofertele colegiilor şi liceelor din Bihor.
Potrivit şefului IŞJ Bihor, ghidul este deja editat în format electronic, este postat pe site-ul IŞJ Bihor, a fost trimis pe email fiecărei şcoli pentru a fi descărcat, urmând, ca de vineri, 7 iunie, să ajungă în format printat în mâinile elevilor din clasa a VIII-a până la sfârşitul săptămânii viitoare. „Da, e adevărat că mâine cursurile se termină, dar inclusiv săptămâna viitoare va fi o săptămână de pregătire a absolvenţilor claselor a VIII-a. Ei urmează un program de pregătire stabilit în fiecare unitate de învăţământ aşa că vor putea fi informaţi despre ghid”, a mai spus Novac Iuhas.
Numărul claselor profesionale, 72, este semnificativ mai mare decât anul trecut, când şcolile din Bihor au avut 43 de astfel de clase, din care 16 duale, adică organizate împreună cu companii locale.
Ministerul Educaţiei a dispus suplimentări de clase profesionale în toate judeţele ţării, pentru a stimula acest tip de învăţământ. AGERPRES