elevi_mici.jpgNumărul copiilor harghiteni înscrişi în clasa pregătitoare, după prima etapă, este mai mare decât estimările Inspectoratului Şcolar Judeţean, din acest motiv fiind suplimentate locurile.
Inspectorul de resurse umane din cadrul ISJ Harghita, Waczel Ferenc, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că s-au înregistrat 3.181 de cereri pentru clasa pregătitoare, faţă de numărul de locuri estimat de aproximativ 3.000. Datele statistice arată că 2.789 de elevi s-au înscris la secţia maghiară, iar 392 la secţia română, numărul copiilor din mediul rural fiind mai mare decât cel din mediul urban.

Waczel Ferenc a explicat că sunt peste 500 de copii care au fost înscrişi cu o serie înainte, cel mai mic dintre ei având aproape cinci ani. Astfel, 477 de copii împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2013, iar 40 de copii împlinesc şase ani după 1 ianuarie 2014. Mai sunt şi 105 copii care anul trecut nu s-au dus în clasa pregătitoare sau nu au primit recomandarea din partea psihologilor de a începe clasa pregătitoare.

“Copilul cel mai mic înscris încă nu a împlinit cinci ani. Părinţii au optat însă să-l înscrie în clasa pregătitoare, iar colegii care au făcut evaluarea psihosomatică au considerat că este pregătit”, a spus Waczel Ferenc.

Având în vedere că s-a depăşit numărul de înscrieri, Inspectoratul Şcolar Harghita a avut dreptul ca, la solicitarea şcolilor, fie să suplimenteze locurile din clase fie să înfiinţeze clase noi. Potrivit surse citate, au fost situaţii în care s-a primit câte o clasă în plus faţă de cât s-a estimat şi aproape la toate şcolile s-au acordat suplimentări de locuri, între 1 şi 8, astfel încât numărul mediu de elevi pe clasă se ridică la maxim 28.

La rândul său, inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a declarat că această campanie de înscriere a fost pregătită foarte bine şi judeţul nu se confruntă cu situaţiile înregistrate în ţară, când părinţii se răzgândesc în privinţa şcolii pe care o aleg pentru copiii lor. “Trebuie să ştiţi că în Harghita părinţii nu se tot răzgândesc. Ei, dacă şi-au ales o şcoală, fac tot posibilul să-şi dea copilul la şcoala respectivă şi nu este caracteristic pentru părinţii de la noi să se plimbe de la o şcoală la alta şi să se răzgândească. Din acest motiv nu avem foarte multe probleme comparativ cu ce este în ţară. Părinţii sunt hotărâţi şi stabili în a-şi alege un loc de studiu pentru copiii lor”, a afirmat Bartolf Hedvig.

Inspectorul şcolar general a mai spus că au fost evaluaţi 712 copii pentru înscrierea în învăţământul primar, mult mai mulţi decât anul trecut şi doar în cazul a 58 dintre ei s-a recomandat rămânerea în grupa mare de la grădiniţă. AGERPRES