Numarul de locuri in liceu, cel putin egal cu cel al absolventilor de gimnaziu

Numarul de locuri care se aloca pentru clasa a IX-a de liceu, la invatamantul de zi, va fi cel putin egal cu numarul absolventilor invatamantului gimnazial din promotia anului 2010, potrivit unui ordin de ministru publicat pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Potrivit ordinului, inscrierea in licee de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere. Pentru absolventii din promotia 2010, media de admitere este o medie ponderata, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generala la evaluarea nationala din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generala de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%.

In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind nota obtinuta la evaluarea nationala din clasa a VIII-a, media generala obtinuta la tezele cu subiect unic, media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, media notelor obtinute la proba de limba si literatura romana din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obtinute la proba de matematica din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obtinute la proba de limba materna din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor art. 10, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.

Totodata, in cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, iar unul a sustinut si altul nu a sustinut evaluarea nationala din clasa VIII-a, are prioritate candidatul care a sustinut evaluarea nationala. In cazul in care, la o unitate de invatamant, pe ultimul loc, exista candidati cu optiunea exprimata pentru acea unitate scolara si care au mediile de admitere, precum si toate mediile egale, atunci toti acesti candidati sunt declarati admisi la optiunea solicitata.