Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Universităţii Oradea, Radu Ţarcă, a declarat, joi, că în anul 2011, comparativ cu anul precedent, sumele atrase prin proiecte cu finanţare europeană sunt cu 274% mai mari.

Radu Ţarcă a prezentat, într-o conferinţă de presă, alături de rectorul Cornel Antal, datele principale ale bugetul de venituri şi cheltuieli, care prevede venituri totale la nivelul universităţii în valoare de 132.359.000 de lei, din care ponderea veniturilor previzionate o reprezintă veniturile de la buget – 58% – şi 42% – venituri provenite din taxe.

Faţă de anul 2010, la veniturile de bază a apărut o scădere de 15,38%, ceea ce reprezintă scăderea salariilor bugetare la nivel de ţară, iar suma încasată la venituri proprii a înregistrat o scădere reală, tot de circa 15%. Două aspecte importante au fost subliniate: suma încasată pe activitatea de cercetare, care a crescut cu 37% şi suma încasată din proiecte externe, care a înregistrat o creştere de 274%, de la 4.665.000 lei la 12.798.000 lei, ceea ce indică o creştere accentuată a proiectelor câştigate de Universitatea Oradea.

„Acest lucru a determinat un efort suplimentar din partea Universităţii pentru a împrumuta aceste proiecte. După cum ştiţi, instituţia trebuie să pună banii până când se restituie pe baza rapoartelor sumele avansate. Perioada de restituire este între 3-4 luni, în cea mai bună situaţie, până la un an”, a declarat Ţarcă. Astfel s-a ajuns ca, la sfârşitul anului trecut, împrumuturile temporare acordate pentru proiecte, şi blocate astfel, să fie de peste 14 milioane de lei, ceea ce reprezintă cam jumătate din veniturile din taxe şi o treime din veniturile de la buget. Deoarece numărul de granturi este în creştere, conducerea universităţii nu exclude posibilitatea contractării unei linii de finanţare pentru implementarea proiectelor europene.

Rectorul Cornel Antal a adăugat că acest lucru nu ar fi de dorit pentru universitate. „Eu, personal, nu aş dori să apelăm la credit, dar dacă va fi nevoie o vom face. Atâta timp cât avem bani de salarii, nu se pune problema. Politica mea este clară: nicio zi de întârziere la plata salariilor. Problema este că noi dorim să absorbim fonduri europene, dar, din păcate, mecanismul nu funcţionează bine şi se încalcă prevederile contractuale cu instituţiile care gestionează aceste programe europene, instituţii centrale, şi din cauza aceasta aceste necazuri”, a menţionat rectorul. AGERPRES