elevi putini.jpgNumărul şcolilor din Tulcea va scădea anul viitor, din cauza numărului mic al elevilor, potrivit estimărilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, modificările în planul de şcolarizare pentru 2016-2017 vizând patru unităţi aflate atât în zona de terasă a judeţului, cât şi în Delta Dunării.

Potrivit unei prezentări făcută publică luni, în timpul şedinţei Colegiului Prefectural, de conducerea ISJ, în anul şcolar viitor se va desfiinţa şcoala primară din satul Calfa, comuna Topolog, iar copiii din şcolile primare din localităţile Caraorman, Traian şi Rândunica vor merge la unităţile din centrele de comună, respectiv, Cerna, Crişan şi Mihail Kogălniceanu.

„Anul acesta, ni s-a cerut organizarea unui centru de examinare pentru bacalaureat la Sulina, însă spre deosebire de anii trecuţi, când aveam mai mulţi absolvenţi, anul acesta numărul lor este de 13. (…) O altă situaţie apărută la Sulina vizează cererea autorităţilor locale de a organiza două clase de liceu, însă anul acesta vom avea doar 32 sau 33 de elevi absolvenţi de gimnaziu. Consiliul local poate să susţină cea de-a doua clasă şi vom solicita ministerului suplimentarea, autoritatea locală urmând să poată suportă cheltuielile pentru a doua clasă”, a declarat inspectorul general interimar al ISJ, Mioara Ranciu.
Unii primari prezenţi la şedinţă s-au arătat nemulţumiţi de situaţia în care au ajuns unele unităţi de învăţământ din localităţi izolate şi au solicitat efectuarea demersurilor necesare pentru creşterea costului pentru fiecare elev, având în vedere faptul că judeţul Tulcea este unul defavorizat.

„În fiecare an, ministerul a avut înţelegere pentru acest judeţ şi avem clase cu şase elevi în sistem simultan. Am vrea să eliminăm această formă de învăţământ”, a afirmat Ranciu.
Potrivit liderilor organizaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar din judeţ, Tulcea se numără printre primele cinci judeţe din România în ceea ce priveşte costul actului educaţional, având în vedere numărul mic al populaţiei şcolare, precum şi cel al cadrelor didactice.
În anul şcolar trecut, de exemplu, conform ISJ, în mediul rural din judeţ, numărul de norme ocupate de titulari a fost de 36,62%, cel al normelor ocupate cu suplinitori calificaţi a fost de 48,46%, iar cel al normelor ocupate cu suplinitori necalificaţi a fost de 77%. AGERPRES