inscriere la facultate.jpgNumarul studentilor inscrisi la Universitatea „Spiru Haret” a scazut de la aproximativ 25.000 in 2008 la circa 2.000 anul acesta, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa, consilierul presedintelui acestei institutii de invatamant superior, Gheorghe Bica. El a precizat ca inscrierile continua la USH.

„Noi pana acum am fost toleranti. (…) Am hotarat pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive sa facem admitere la acele specializari pe care ministerul (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii – n.r.) le considera legale”, a declarat Gheorghe Bica.

El a spus ca diplomele eliberate de USH sunt legale si ca studentii sunt notati prin intermediul unei platforme informatice si nu de catre profesori. Gheorghe Bica a precizat ca platforma informatica ii ajuta pe studenti in procesul de invatare si de evaluare si ca Universitatea are o retea de peste 10.000 de calculatoare.

„Serverul platformei informatice ii genereaza un test studentului. Cand a terminat testul, i s-a transmis nota in serverul central, ce o trimite in registrul matricol virtual al fiecarei facultati”, a declarat Bica referitor la sistemul de notare.

In opinia sa, ar trebui sa se renunte la semnatura profesorului in dreptul fiecarui student, cadrul didactic semnand astfel doar catalogul. El a mentionat ca, atat la zi, cat si la invatamant la distanta si la frecventa redusa, sunt aceleasi planuri de invatamant si aceleasi forme de evaluare. Gheorghe Bica a afirmat ca USH nu a acordat titlul de profesor pentru aproximativ 90 de cadre didactice, ci doar i-a platit ca pe profesori. Consilierul presedintelui USH a mentionat ca USH are un profesor la aproximativ 38 de studenti la zi.

„Nu putem sa vorbim de un procent de studenti la un profesor in cadrul invatamantului la distanta pentru ca aici avem un sistem tutorial, se realizeaza o legatura virtuala cu studentii”, a declarat Gheorghe Bica.

Conform acestuia, centrele de invatamant la distanta sunt niste platforme informatice unde studentii care nu au calculator acasa vin sa invete, intra pe Internet, gasesc carti, dialogheaza informatic cu profesorii si colegii, aceleasi centre realizand si evaluarea cursantilor. Referitor la faptul ca unii angajatori i-au anuntat pe absolventii USH ca nu ii angajeaza, purtatorul de cuvant al acestei institutii de invatamant superior, George Nicolau, a precizat ca, din punct de vedere constitutional, angajatorii pot fi trasi la raspundere penala, avand in vedere ca nicio institutie din Romania nu a constatat ilegalitatea unei diplome sau facultati a USH. George Nicolau a spus ca 207 de studenti la Drept au vrut sa urmeze ciclul de licenta dupa sistemul de trei ani, dar ca circa 10.000 de studenti au facut patru ani de facultate de Drept.

Purtatorul de cuvant al USH a mentionat ca presedintele USH indeplineste si atributii de rector si ca este posibil ca USH sa solicite daune avand in vedere prejudiciul de imagine creat. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti se vor pronunta pe 14 august, asupra cererii USH de suspendare a executarii hotararii de guvern nr. 749/2009, prin care institutia nu a fost inclusa pe lista unitatilor de invatamant superior ce pot organiza admitere. USH a anuntat pe 9 august ca va proceda la respectarea legislatiei in vigoare, continuand admiterea.

Potrivit USH, concluziile prezentate Guvernului de catre ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, au fost deja atacate de catre aceasta universitate in justitie si se afla pe rolul instantelor, inclusiv la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Ecaterina Andronescu a propus, pe 8 august, desfiintarea formei de invatamant la distanta la USH. Ministrul Educatiei a prezentat in aceeasi zi, in sedinta extraordinara a Guvernului, raportul privind USH. Ulterior, intr-o conferinta de presa, Andronescu a precizat ca a propus „intrarea in lichidare a programelor de studiu la distanta, studentii urmand sa-si finalizeze facultatea la alte programe de invatamant”. De asemenea, ministrul Educatiei a precizat ca a propus desfiintarea centrelor teritoriale din tara in care se desfasoara invatamant la distanta si interzicerea desfasurarii de activitati in centrele din strainatate, precum si invalidarea Cartei universitare existente si elaborarea uneia noi la USH. O alta masura propusa de MECI in urma intocmirii raportului privind USH vizeaza invalidarea tuturor titlurilor stiintifice de conferentiar si profesor universitar acordate de universitate fara respectarea procedurilor legale. Potrivit Ecaterinei Andronescu, sunt 92 de cadre didactice aflate in aceasta situatie.