greva_profesori.jpgNumărul unităţilor de învăţământ din judeţul Botoşani care au intrat în grevă a ajuns miercuri la 21, potrivit inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Daniel Botezatu. Cifra este aproape dublă faţă de ziua precedentă, în care doar 11 licee, şcoli şi grădiniţe au recurs la proteste. Cadrele didactice cer plata de urgenţă a salariilor aferente lunii februarie şi ameninţă că, în cazul neacordării drepturilor salariale, nu vor reveni la catedre.

Miercuri la prânz, peste 300 de profesori au protestat din nou în faţa Prefecturii. Ei au mărşăluit în Piaţa Revoluţiei, în jurul unui rond din faţa Instituţiei prefectului. În paralel, prefectul judeţului, Cristian Roman, împreună cu şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Radu Ţurcanu, şi inspectorul general adjunct al IŞJ, Daniel Botezatu, au negociat cu sindicatele un protocol privind încetarea acţiunilor de protest.


Autorităţile au convenit stabilirea unor termene pentru achitarea tuturor drepturilor salariale, însă cele două sindicate din învăţământ – Sindicatul Învăţământului Preuniversitar şi Liga Sindicatelor din Învăţământ – urmează să se consulte miercuri după-amiază cu liderii de sindicat din toate unităţile de învăţământ, pentru a decide dacă acceptă sau nu semnarea protocolului şi, implicit, încheierea grevei. Salariul aferent lunii februarie nu a fost achitat din cauza insuficienţei fondurilor la bugetele locale ale municipiilor Botoşani şi Dorohoi. Situaţia a apărut după ce autorităţile locale au fost nevoite să plătească, în primele două luni ale anului, salarii majorate în baza unor hotărâri judecătoreşti. AGERPRES