Copiii supradotaţi din România nu-şi valorifică potenţialul din cauza nerespectării dreptului la educaţie diferenţiată, a declarat preşedintele Asociaţiei Gifted Center, Liliana Coleaşă. Acest drept este legiferat de două acte normative în vigoare, însă unul dintre ele nu are norme de aplicare, susţine Coleaşă.

„Există legea nr. 17/2007 şi legea nr. 1/2011 care prevăd dreptul la educaţie diferenţiată pentru aceşti copii (supradotaţi, n.red.). Aceste legi nu sunt aplicate, din cauza lipsei resurselor, iar mulţi copii nu-şi valorifică acest potenţial”, a declarat Coleaşă.

Ea a menţionat că legea nr. 17/2007 privind educaţia tinerilor supradotaţi nu are norme de aplicare şi este necesară funcţionarea unor centre de excelenţă pentru aceşti copii. „Centrele de excelenţă care mai există în şcoli nu se adresează neapărat copiilor supradotaţi, ci copiilor cu un randament de învăţare peste medie. Este o diferenţă între aceşti copii care vine din modul în care finalizează un proiect. La un copil supradotat intervine creativitatea, în primul rând, şi găsirea altor soluţii decât cele cunoscute, iar în cazul acestor copii este nevoie de lucru cu specialişti”, a menţionat Coleaşă.

În timpul conferinţei de presă, ea a anunţat că asociaţia va organiza începând din luna octombrie cursuri pentru copiii supradotaţi şi părinţii lor şi că a achiziţionat un test valabil la nivel internaţional pentru testarea capacităţilor intelectuale ale copiilor cu vârste între 6 şi 16 ani.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Dumitru Mergeani, au declarat că vor sprijini în măsura posibilităţilor demersul asociaţiei neguvernamentale, inclusiv prin crearea unor burse pentru copiii supradotaţi care provin din familii defavorizate. „Bugetul pe acest an este deja creionat. Având în vedere că aceste cursuri încep în octombrie, este posibil, ca alături de Primărie, să susţinem educaţia copiilor supradotaţi proveniţi din familii cu venituri modeste începând de anul viitor, prin burse speciale”, a precizat vicepreşedintele CJ.

Asociaţia Gifted Center s-a înfiinţat în luna septembrie a anului 2017, colaborează cu Centrul Gifted Education, are drept obiective descoperirea copiilor cu abilităţi înalte şi promovarea aptitudinilor acestora şi se recomandă drept singura din Dobrogea cu aceste scopuri.

În Tulcea, la Colegiul dobrogean „Spiru Haret”, funcţionează Centrul de excelenţă în tehnologia informaţiei, acesta fiind singurul de gen din judeţ. AGERPRES