• Aproape toate  meseriile pe care cineva le va practica în viitor, de la inginerie la muzicologie, de la fizică atomică la turism, de la istorie la medicină, vor folosi calculatoarele. Calculatoarele nu merg singure, ca să meargă trebuie să aibă oameni pricepuţi să le mâie. Ca să ai oameni pricepuţi, trebuie să îi înveţi: Ce?” C. Moisil (1906-1973)
 • Scopul prezentării unei evoluții a informaticii este acela de a expune pentru generațiile viitoare de profeșioniști și beneficiari ai acestui domeniu, povestea și contribuțiile românilor la progresul acestui domeniu al dezvoltării societății, plusând aceste contribuții în contextul lor istoric, național și internațional. Prin înțelegerea obiectivă a trecutului, putem fi capabili să asigurăm, cu contribuția fiecăruia, dezvoltarea unuia dintre cele mai spectaculoase domenii ale științei, tehnicii și tehnologiei, care a marcat începutul unei noi etape în evoluția societății, bazată pe informație, cunoaștere și inovare, având ca suport tehnologiile informaționale și de comunicațiiMarius Guran(1936-2019), Monografia informaticii din România, 2012
 • Informatica a devenit o ştiinţă deoarece utilizează metode, tehnici şi instrumente proprii pentru investigarea obiectelor şi proceselor pe care le defineşte şi cu care operează. Tezaurul ştiinţific al Informaticii este rezultatul unor simbioze de cunoştinţe şi cercetări provenite şi de la alte ştiinţe (matematică, cibernetică, microelectronică, fizică, chimie etc.), şi care prin metode şi tehnici proprii, şi utilizînd echipamente speciale (sisteme de calcul, dispozitive input/output) prelucrează informaţii şi cunoştinţe pe care trebuie să le interpreteze, să le transforme şi să le comunice. Marin Vlada, coord. proiectul ROINFO “Romanian Informatics”.

 

Companii de IT și software

S-au finalizat concluziile în cadrul proiectului ROINFO “Romanian Informatics” ca urmare a publicării celor 4 volume (2019, 2020) din “Istoria informaticii romanești. Apariție, dezvoltare și impact” (editor coord. Marin Vlada), ce au fost incluse în biblioteca CRIFST – Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii, Academia Română: https://www.crifst.ro/biblioteca/autori/marin-vlada. Aceste concluzii se găsesc pe site-ul dedicat sintezei proiectului ROINFO: https://sites.google.com/view/roinfo/roinfo, in english http://c3.icvl.eu/2020/roinfo-conclusions.

 

ARGUMENTE

 • Înțelepciunea trecutului, înțelepciunea prezentului și înțelepciunea viitorului– Dezvoltarea IT/Computing/Informaticii în România
 • Istoria adevărată și relevantă este cea descrisă de cei care au trăit-o!

În urmă cu 15 ani, industria IT din România avea puțin peste 10.000 de angajați. Acum sunt de zece ori mai mulți și produc peste 4 miliarde de euro anual. În spatele acestor cifre se află o poveste ceva mai complexă decât clișeele care spun că suntem cei mai buni la programare și că ne-am transformat într-un Silicon Valley al Europei de Est.” Mihai Voinea, David Muntean, Fenomenul industriei IT: un succes prea mare pentru o țară atât de nepregătită, https://recorder.ro/fenomenul-industriei-un-succes-prea-mare-pentru-o-tara-atat-de-nepregatita/ , 8 feb. 2018.

Astăzi, în România, industria de software (SI, Software Industry) și tehnologia informației (IT, Information Technologies) sunt considerate ca fiind dintre cele mai dezvoltate și performante sectoare. România are venituri din industria de software, astfel: anul 2014 – 2,42 miliarde EUR (o creștere de 13% față de 2013); anul 2015 – 2,74 miliarde EUR (14% față de 2014). Creșterea estimată pentru următorii 3 ani: 11%. Cota exporturilor în veniturile industriei: anul 2013: 60%, anul 2014: 65%. Până în anul 2018: +70%. Ratele de creștere ale exporturile anuale pentru ultimii 3 ani: +17% (Sursa: Andrei Pitiș, ANIS, „Romanian Software and IT Services Industry”, ANIS-PAC, Iunie 2015). Sectorul IT a ajuns să genereze 6% din PIB-ul României, fiind „starul” economiei din ultimii ani. De exemplu, în anul 2018, salariul mediu (aprox. 6.500 lei, 1450 Euro) din acest domeniu a ajuns să fie de 2,4 mai mare decât salariul mediu la nivelul economiei naționale (sursa: Ziarul Financiar). Conform rapoartelor de bilanț realizate periodic de Institutul  pentru  Tehnica  de Calcul (ITC), evoluţia  industriei  româneşti de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TI&C) este analizată ca ansamblu al sectoarelor Software şi servicii TI, Hardware şi Telecomunicaţii. Analizele și rezultatele industriei TI&C sunt bazate, în special, pe prelucrarea datele de bilanţ ale celor peste 21.000 de firme TI&C din România (în anul 2010). De exemplu, distribuția, pe județe, a firmelor de software & servicii, în raportul din anul 2011: București – 5.518 firme, Cluj – 1.143 firme, Brașov – 747 firme, Timiș – 741 firme, Iași – 510. (Ref.: Mircea Vuici, Industria TI&C în România 2008-2009, 2009-2010 (ani de criză), Institutul  pentru  Tehnica  de Calcul (ITC), Rapoarte 2010, 2011).

NEVOIA DE CALCULATOR

Nevoia de calculator (computer) nu a fost visul doar al unui om de știință sau doar al unui inventator, deși unii istorici, profesori sau oameni de știință ne pot contrazice cu diverse argumente din istorie, ce aparent sunt cazuri particulare. Complexitatea problemelor practice de rezolvat, volumul mare de calcule ce erau necesare de executat, au condus – din vremuri străbune, la nevoia omului de a construi o „mașina de calcul”. Calculatorul a fost mijlocul (produsul) prin care se combinau și se utilizau o varietate de soluții eficiente oferite de știință și tehnică, în scopul rezolvării problemelor practice cu care se confruntau în perioada 1940-1960 națiunile puternice ale lumii: USA, URSS și UK. Principalele probleme ce erau majore și chiar urgente au fost: militare – de apărare și de cucerire a spașiului cosmic, ultima problemă fiind tot o problemă majoră de apărare.

 • Factorii ce au influenţat conceperea, proiectarea şi dezvoltarea sistemelor de calculsunt factori ştiinţifici, tehnologici, sociali, culturali, economici, politici, militari Un exemplu este ziua de 4 octombrie 1957, când în URSS a fost lansat în spaţiu cosmic satelitul Sputnik (83.6 kg), primul satelit artificial al pamântului, şi când liderii SUA erau îngrijoraţi de un prim atac sovietic ce ar putea fi un atac preventiv; a fost momentul când la Departamentul Militar al Apărării SUA au început mai multe proiecte de cercetare; drept urmare, la 31 ianuarie 1958 a fost lansat Explorer 1 (14 kg), primul satelit artificial lansat de SUA, fiind al treilea după sateliţii URSS Sputnik 1 şi 2 (detalii: M. Vlada, http://www.elearning.ro/idei-inovatoare-si-pionierii-internetului).
 • La nivelul indivizilor unei societăți, se poate spune că destinul și viața acestora sunt influențate de factorii precizați mai sus. Nu este nevoie să venim cu argumente sau să exemplificăm, simpla studiere a unor biografii ale unor oameni de știință, de artă etc., ce au trăit în diverse perioade ale istoriei, vor fi edificatoare pentru oricine.

Rezumat. Informatica și IT în domeniile tehnic, economic și social. Companii de IT și software cu un rol deosebit în dezvoltarea domeniile tehnic, economic și social etc.

 • Centrul de Informatică și Organizare al Municipiului București (CINOR), Alfa Software Cluj-Napoca, Centrul de pregătire în informatică (CPI) Bucureşti, Cometa București, CRIsoft Brașov, SOFTWIN Group București, Compania SIVECO Romănia București, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), InfoTim (CTCE)/ETA2U Timișoara, Romsym Data București, Societatea Națională de Informatică (Softlead), Firma Advanced Technology Systems (ATS) Târgoviște, BITsoftware Brașov, Softeh Plus București, Else Digital Solutions București, TotalSoft București, Prosoft Solutions (PSS) București, Indaco Systems București, AttoSOFT Galați, Nexus Media Iași, Infomedia Pro București, Integrisoft București, Asociația Patronală a Industriei Românești de Software și Servicii (ANIS).
 • Alte firme de informatică și IT: AMBO, ARI-Studio, AROBS, Artia Soft, Atlas Systems, AuraPortal, Avira, Axes Software, Axiologic SaaS, Axsys Romania, BrainLabs Media, Business Logic Software, BusinessView Software, CIEL România, Computaris, CS Vision, eMAG, Magister Software, RADCOM, Romanian Software, SAS GRUP, ScribSoftware, Senior Software, SETRIO, ZITEC.

 

 1. Centrul de Informatică și Organizare al Municipiului București (CINOR) – Sursa: https://www.cinor.ro/. Anul 1966 – în cadrul Centralei de Construcții a Municipalității București se înființează un departament numit „Serviciul de Cercetări Operaționale”. La scurt timp acest departament a devenit Centrul de Calcul București (CCB).
 2. Firma Alfa Software Cluj-Napoca – Surse: https://www.asw.ro/istoric-alfa-software/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1990 – Se inființează firma Alfasoft Cluj-Napoca, cu activitatea de bază axată pe realizarea de sisteme informatice și distribuirea de echipamente de birotică, calculatoare, copiatoare, echipamente cu coduri de bare etc.

Echipa actuală a firmei ALFA SOFTWARE Cluj-Napoca

 1. Centrul de pregătire în informatică (CPI) Bucureşti – Surse: https://cursuri.ici.ro/centru-pregatire-profesionala/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1990 – se înființează Centrul de pregătire în informatică (CPI) Bucureşti ca o transformare a CPI de la Institutul  Central de Informatică (ICI).
 2. Firma Cometa SRL București – Surse: https://www.cometa.ro/, https://www.softlead.ro/companii-it-c . Anul 1990 – Cometa SRL, o societate privată cu capital românesc înființată pentru rezolvarea unor probleme din domeniul contabilității.
 3. Firma CRIsoft Brașov – Surse: http://www.crisoft.ro/ro/, https://www.softlead.ro/companii-it-c.  Anul 1991 – CRIsoft Brașov, o societate privată cu capital românesc inființată de Christian Gavrilă din Brașov.
 4. SOFTWIN Group București – Sursa: http://www.softwin.com/. Anul 1991 – Firmă SOFTWIN fondată de prof. mat. Măriuca Talpeș și mat. Florin Talpeș. Firma SOFTWIN este o firmă privată cu capital integral românesc și a cărei principală activitate o reprezintă furnizarea de servicii și soluții în domeniul IT&C ce reușit să dezvolte în permanență tehnologii de vârf și foarte multe proiecte.

Anul 2001, O parte din echipa SOFTWIN (mat. Florin Talpeș, jos colț-stânga)

 1. Compania SIVECO Romănia București – Surse: http://www.siveco.ro,  https://ro.wikipedia.org/wiki/Siveco. Anul 1992 – Se înfiinţează firma SIVECO România SRL de către ing. Irina Socol.
 2. Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES) – Surse: http://www.aries.ro/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1992 – se înființează ARIES. Alături de 7 companii și prin fructificarea relațiilor de business dintre firmele membre, s-a lansat și susținut o strategie de promovare a acestora adaptată și modificată cerințelor și nevoilor de comunicare pe care le au.
 3. Firma InfoTim (CTCE) / ETA2U Timișoara – Surse: https://www.eta2u.ro/index.php, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1992 – se înființează InfoTim Timișoara. Ulterior are loc transformarea în ETA2U Timișoara (Acronimul ETA2U înseamnă Echipamente şi Tehnologii Avansate).
 4. Firma Romsym Data București – Surse: https://www.romsym.ro, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1992 – Romsym Data a fost fondată în anul 1992, din dorinţa de a oferi pe piaţa românească software licenţiat, direct de la producători. Și-a propus realizarea unui canal de distribuţie prin care să scurtăm sinuosul drum al posesorilor legali de software către ultimele apariţii în domeniu.
 5. Societatea Națională de Informatică București (Softlead)- Surse: https://www.softlead.ro, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1992 – Societatea Națională de Informatică (Softlead) s-a inființat  prin asocierea a 40 de Societăți de Servicii Informatice distribuite în reședințele judetene – fostele Centre Teritoriale de Calcul Electronic  (CTCE), având capital majoritar de stat.
 6. Firma Advanced Technology Systems (ATS) Târgoviște  – Surse: https://www.ats.com.ro, https://www.beaconing.eu. Anul 1992 – Se înființează firma Advanced Technology Systems din Târgoviște.
 7. Firma BITsoftware Brașov – Surse: https://www.bitsoftware.eu/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1993 – Înfiinţarea BITSoftware.
 8. Firma Softeh Plus București – Surse: https://www.softeh.ro, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1993 – Compania Softeh Plus debutează în anul 1993 pe piața de software din România, pentru realizarea și implementarea de soluții software adecvate în multiple domenii de activitate: farmacii, construcţii, medicină, asigurări, contabilitate, gestiune, comerţ.
 9. Firma Else Digital Solutions  București – Surse: http://else.ro/Pages/About.aspx,  https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1993 – Se înfiinţează firma Else Digital Solutions pentru a focusa întregul know-how acumulat în dezvoltarea unor soluții informatice, care să optimizeze și să automatizeze fluxul de lucru al unei companii.
 10. Firma TotalSoft  București – Surse: https://www.totalsoft.ro/compania/istoric,  https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1994 – Se înfiinţează Start-up TotalSoft de către 6 specialiști IT înființează TotalSoft.
 11. Firma Prosoft Solutions (PSS) București – Surse: PSS, https://www.pss.ro/,  Prosoft++, http://www.ps.ro/. Anul 1994 – Se înfiinţează firma Prosoft++ de către mat. inf. Gheorghe Răuţ.
 12. Firma Indaco Systems București – Surse: https://www.indaco.ro, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1994 – Se înfiinţează firma  Indaco Systems.
 13. Firma AttoSOFT Galați – Surse: https://attosoft.ro/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1995 – Se înfiinţează firma AttoSOFT, cu sediul în Galaţi. Scopul declarat este crearea de software ERP competitiv, într-o piaţă aflată în dezvoltare relativ înceată. Pe piaţă se aflau software-uri „aduse” din alte ţări (Franţa, Israel), traduse şi adaptate cerinţelor româneşti.
 14. Firma Nexus Media Iași – Surse: https://nexusmedia.ro/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1997 – Se înfiinţează Nexus Media Iași cu capital privat.
 15. Firma Infomedia Pro București – Surse: http://infomediapro.ro, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1997 – se înființează firma Infomedia Pro.
 16. Firma Integrisoft București – Surse: http://www.integrisoft.ro, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1999 – se înființează firma Integrisoft București cu capital privat, 100% românesc, activând în domeniul dezvoltării și implementării de soluții software performante pentru administrația publică locală.
 17. Asociația Patronală a Industriei Românești de Software și Servicii (ANIS) – Surse: https://anis.ro/, https://www.softlead.ro/companii-it-c. Anul 1998 – se înființează ANIS, singura Asociație patronală a industriei românești de software și servicii din România, firma TotalSoft fiind fondator.
 18. Alte firme de informatică și IT – Sursa: https://www.softlead.ro/companii-it-c

Vom prezenta o selecție de firme înscrise pe site-ul Societății Naționale de Informatică (SoftLead) înființată în anul 1992 (https://www.softlead.ro/companii-it-c), unde sunt înscrise 247 de companii de software și 625 de aplicații software. Lista firmelor este în oridine alfabetică.

 1. AMBO – companie specializată în dezvoltarea, implementarea şi întreţinerea de software, outsourcing pentru clienţi în special din ţări de limbă germană. Avem parteneri din Germania, Austria şi Elveţia datorită seriozităţii noastre, preciziei şi nu în ultimul rând deoarece echipa lucrează cu o gamă largă de tehnologii şi limbaje de programare. Specialiştii noştri preiau proiectele şi se implică în dezvoltarea lor de la nivelul de specificaţii funcţionale, analiză, design, până la faza de testare, instalare şi întreţinere.
 2. ARI-Studio–  companie românească de software care se concentrează în prezent pe dezvoltarea gamei de produse Unity care se adresează următoarelor tipuri de locații din domeniul HoReCa: restaurant, pensiune, hotel, bar, pub, club, cafenea, pizzerie, fast-food, catering, salon de evenimente. Oferim clienților noștri software profesional, proiectat și dezvoltat de la zero de către echipa noastră, în conformitate cu piața și legislația românească.
 • AROBS –  fondată în 1998, compania AROBS Transilvania Software și-a construit drumul către o prezență globală prin combinarea produselor și serviciilor cu expertiză de înaltă calitate și inovare continuă. Acum 21 de ani, totul a început cu doar 10 dezvoltatori de software într-un mic birou, într-un apartament în Cluj-Napoca. În ultimii 21 de ani, AROBS Transilvania Software și-a dezvoltat propria linie de produse pentru piețele naționale și internaționale cum ar fi Optimall, TrackGPS. Compania a devenit specializată în furnizarea de software services pentru anumite industrii, inclusiv Automotive Engineering, soluții personalizate pentru agenții de turism, soluții pentru ospitalitate, life sciences, sisteme de automatizare.
 1. Artia Soft–  companie românească dezvoltatoare de servicii și produse software specializată în livrarea soluțiilor de management integrat. Întelegem că provocarile afacerii tale sunt unice, astfel că o abordare de tip one-size-fits-all nu poate răspunde cerințelor unui business aflat în plină ascensiune. Credem în optimizare pentru că o astfel de abordare permite ajustări și adăugiri facile, în funcție de rata de creștere a afacerii pe care software-ul dezvoltat de noi te ajută să o gestionezi.
 2. Atlas Systems– MyERP este o soluție software de tip ERP dezvoltată de Atlas Systems, pe platforma Microsoft: MyERP integrează într-un singur sistem toate/principalele departamente ale Societății: Contabilitate, Vânzări, Achiziții, Gestiune, Producție, Resurse Umane etc.  MyERP a fost dezvoltată de o echipă multidisciplinară cu experiență în Top Management, Vânzări, Achiziții, Proiectare și Programare. MyERP este o aplicație în continuă dezvoltare, cu interfață bilingvă (Engleză și Română).
 3. AuraPortal –  firmă inființată în anul 2002, beneficiind de un capital social al acționarilor de 25 de milioane de euro. Compania are peste 100 de angajați în sediul central și include directori cu experiență și o echipă mare de ingineri cu bună pregătire tehnică. AuraPortal este prezentă în peste 40 de țări, cu peste 300 de clienți care beneficiază de contracte de întreținere. Sediul central se află în Europa (Spania și Olanda), cu o ramura executivă în America de Nord (Florida). De asemenea, are birouri în mai multe țări și o vastă rețea de parteneri care colaborează la nivel local cu clienți în întreaga lume.
 • Avira – companie cu aproximativ 100 de milioane de clienți și 300 de angajați este un furnizor mondial de soluții de securitate dezvoltate pentru uz profesional și privat. Cu mai mult de 25 de ani de experiență, compania este unul dintre pionierii în acest domeniu. Ca un specialist de securitate de frunte german, Avira are o experiență în dezvoltarea și sustinerea soluțiilor sale. În plus, față de programele în mod special realizate pentru utilizarea pe stația de lucru, Avira oferă în primul rând soluții profesionale pentru protecția cross-sistem a rețelelor de pe diferite niveluri.
 • Axes Software–  una dintre primele companii românești specializate în oferirea de soluții software și hardware pentru Supply Chain Management. Prin intermediul celor mai noi tehnologii în domeniul dezvoltarii de programe, precum și prin utilizarea de echipamente de ultimă generație, soluțiile noastre răspund celor mai exigente cerințe din diferite domeniii: producție, logistică (3PL), curierat, distribuție, e-commerce, sănătate, HORECA, lanțuri de magazine și altele.
 1. Axiologic SaaS–  companie românească de software care a dezvoltat o tehnologie inovativă pentru customizarea și realizarea de aplicații enterpise complexe la prețuri imbatabile. Aplicațiile sunt elaborate prin baze de date, pe fluxuri și procese de business. Axiologic a realizat colaborări cu alte companii românești pentru a implementa software de tip bibliotecă digitală, registratură în institutți și companii cunoscute din România.
 2. Axsys Romania– partener certificat Microsoft Dynamics, furnizeaza soluții și servicii Dynamics 365 – ERP, CRM, BI, precum și servicii web pentru Ecommerce, printr-o echipă puternică  de consultanți și programatori cu experiență. Soluțiile software internaționale Microsoft sunt localizate complet de Axsys – traducere în limba română și rapoarte financiare statutare, inclusiv D394, Intrastat etc. Axsys se adresează tuturor tipurilor de companii mici și mari datorită solutiilor software specifice: NAV, AX, CRM, Power BI, Microsoft Dynamics 365 for Operations, putând fi customizate pe diferite industrii: retail și distribuție, servicii, producție. Soluțiile pot fi furnizate atât în Cloud, cât și la sediul clientului.
 3. BrainLabs Media– Firmă pentru dezvoltarea de aplicații și jocuri educaționale.
 • Business Logic Software–  B-Logic este o companie privată înfiinţată în anul 2003 cu capital integral românesc. Suntem specializaţi în dezvoltarea şi implementarea de aplicaţii software: soluţii ERP, CRM, Business Process Management şi E-collaboration personalizate pentru fiecare client şi adaptate la nevoile în continuă schimbare ale pieţei. Soluţiile software B-Logic sunt disponibile şi în varianta Cloud – virtual sau prin instalare locală.
 • BusinessView Software–  companie românească de servicii de tehnologia informației specializată în soluții software financiare care se adresează atât Societăților Comerciale, cât și Instituțiilor Publice.
 • CIEL Romania– prima companie din România specializată în dezvoltarea de soluții software financiar-contabile la cheie, însoțite de servicii profesionale de customer support. Am beneficiat de experiența CIEL Franța pe care am adaptat-o în conformitate cu specificul și particularitățile mediului legislativ și de afaceri din România.
 1. Computaris–  companie specializată în dezvoltare de software, integrare de sisteme și consultanță tehnică pentru furnizorii de software și servicii de comunicații din întreaga lume. În peste 25 ani de activitate, Computaris a implementat cu succes peste 1.000 de proiecte către peste 80 de companii din 100 de țări, în domeniile: real-time convergent rating & charging, loyalty&churn, data policy, mediation, mobile number portability, subscriber data management, device management, service delivery platforms, IoT, M2M, application development etc.
 • CS Vision– firma inființată în octombrie 2002 de către Razvan Bagiu, absolvent al Facultății de Matematică din București. Compania are 2 linii de business, dezvoltarea de soluții software și producția de terminale și aplicații interactive. Divizia software a fost inițiată pentru a oferi companiilor și instituțiilor din cadrul administrației publice soluții pentru eficientizarea activității, propunând soluții de gestionare a proceselor de business, de Document Management de CRM și ERP, pentru o interacțiune cât mai eficientă atât cu proprii colaboratori, cât și cu clienții.
 • eMAG – companie românească, fondată în anul 2001, care se ocupă cu vânzarea online de echipamente și componente IT, electronice, electrocasnice, articole de îngrijire personală, produse auto, articole sportive, cărți, muzică, filme, produse pentru casă și grădină, petshop, articole pentru copii. În luna iulie 2012, fondul de investiții Sud African Naspers, cu afaceri anuale la nivel global de peste 5 miliarde de dolari în media, comerț electronic și internet, achiziționează 70% din acțiunile eMAG, iar Iulian Stanciu rămâne în continuare managerul general al companiei. În iunie 2014, ultimul dintre fondatorii companiei, Radu Apostolescu, a renunțat la acțiunile deținute, respectiv 8,4% din acțiunile eMAG, acestea fiind preluate de către Iulian Stanciu și de grupul Naspers. În anul 2013, eMAG a preluat agenția de marketing digital Conversion Marketing, iar în anul 2015, eMAG a achiziționat Fashion Days, platformă online de fashion, extinzându-și astfel oferta de produse și în zona articolelor de îmbrăcăminte. În aprilie 2016, eMAG a preluat competitorul PC Garage.
 • Magister Software– înființată în 2002 și având capital integral românesc, compania Magister Software s-a afirmat drept cel mai dinamic dezvoltator și furnizor de soluții la cheie pentru retail din România, specializându-se în managementul eficient al unitătilor comerciale mici și mijlocii. În cei 16 ani de activitate, Magister a fost partenerul principal în dezvoltarea și implementarea unor proiecte de anvergură din retailul românesc, proiectând soluții ce au devenit repere în acest domeniu de activitate,  magister.ro.
 • RADCOM SRL¬– companie românească cu capital integral privat, ce activează pe piață de peste 20 de ani. Dezvoltă și implementează produse hardware și software complexe, pentru diverse industrii, cum ar fi sectorul public, telecomunicații, transport, sectorul medical. În domeniul medical, RADCOM activează din anul 2011 și are clienți privați (clinici, spitale) și din sectorul public (policlinici, spitale), pentru care a oferit și integrat atât soluții proprietare RADCOM, cât și echipamente și soluții software ale diverșilor parteneri.
 1. Romanian Software–  lider pe piața din România în domeniul dezvoltării și implementării de soluții sofware în domeniul resurselor umane. Din anul 2001, de când se află pe piața din România, compania a oferit soluții flexibile și inovatoare unui număr de peste 500 clienți. Produsul principal al Romanian Software este solutia integrata Human Resources Planning, cu ajutorul căreia sunt procesați momentan un număr de peste 130.000 salariați.
 • SAS GRUP –  compania este un jucător major pe piața de management de flotă auto din România. Este primul producător de sisteme GPS din România și de mai bine de un deceniu se află printre cei mai importanți furnizori de servicii de monitorizare auto din București. Folosind tehnologie de ultimă oră, oferim soluții complete de monitorizare pentru orice tip de flotă: mașini de serviciu, mașini personale, bărci, scutere, vehicule agricole, utilaje etc. Iar cei peste 17 ani de experiență pe piață, ne-au propulsat în topul furnizorilor de servicii de monitorizare auto din țară. SAS Grup a fost înființat în anul 2002, cu sediul în București.
 • ScribSoftware– bazându-se pe o vastă experiență în implementarea de soluții software pentru managmentul afacerii ScribSoftware vă dezvoltă soluții software la cerere, puternice, ușor de utilizat și de învățat, cu prețuri accesibile, precum și suportul tehnic aferent perioadei lor de utilizare. Într-o societate tot mai informatizată vom găsi împreună cu clienții nostri posibilități de a gestiona cât mai eficient activitățile pe care le desfășoară.
 • Senior Software–  fondată în 2003, Senior Software a realizat peste 400 de implementări de succes, utilizând cele mai noi tehnologii de la Microsoft alături de platforme testate la nivel internațional, precum Tableau Software sau Logistics Vision Suite de la Mantis Informatics. Senior Software a pornit cu o singură divizie iar, în prezent, dispune de 6 divizii prin care se implementează sisteme intuitive de tip ERP, BI, SCM, MES, E-commerce și Hardware. Compania își desfășoară activitatea în patru locații din România (București, Constanța, Cluj, Iași) cu o echipă formată din peste 150 de angajați, fiind unul dintre principalii furnizori de sisteme software integrate din România.
 • SETRIO– compania dezvoltă soluții tehnice și software pentru industria medicală și farmaceutică din anul 2004, portofoliul nostru actual cuprinzând peste 2000 de clienți. Suntem o companie care produce instrumente de lucru pentru eficientizarea resurselor, datele fiind materialul de bază al construcțiilor noastre. Viziunea noastră pentru viitor pornește de la recunoașterea faptului că datele sunt din ce în ce mai mari ca volum și curg din tot ceea ce se întâmplă ca flux într-o afacere, din credința că organizațiile care își valorifică datele pentru a obține perspectivă și a construi procese inteligente, le vor depăși pe cele care nu urmează acest traseu.
 • ZITEC– companie fondată în anul 2003, cu mulți ani de experiență în furnizarea soluțiilor software personalizate și a strategiilor de marketing digital, venituri de 5 mil. Euro în anul 2017, locul 3 în Europa prin numărul de ingineri certificați Zend, 400 de proiecte dezvoltate în peste 15 țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Italia și România, pentru clienți din domeniul turismului, sănătății, finanțelor, educației, lifestyle, distribuție și comerț electronic.

 

Sursa și imagini: Informatica și IT în domeniile tehnic, economic și social (sect. 8.9), în  M. Vlada (coord.), Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact, Vol. IV Computing –  dezvoltare și impact,  pag. 204-236.