S-au finalizat concluziile în cadrul proiectului ROINFO “Romanian Informatics” ca urmare a publicării celor 4 volume (2019, 2020) din “Istoria informaticii romanești. Apariție, dezvoltare și impact” (editor coord. Marin Vlada), ce au fost incluse în biblioteca CRIFST – Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii, Academia Română: https://www.crifst.ro/biblioteca/autori/marin-vlada. Aceste concluzii se găsesc pe site-ul dedicat sintezei proiectului ROINFO: https://sites.google.com/view/roinfo/roinfo, in english http://c3.icvl.eu/2020/roinfo-conclusions.

ARGUMENTE

 • Înțelepciunea trecutului, înțelepciunea prezentului și înțelepciunea viitorului– Dezvoltarea IT/Computing/Informaticii în România
 • Istoria adevărată și relevantă este cea descrisă de cei care au trăit-o!

 „Open-source: o revoluţie în software?”

În România, după anul 1989 – când comunitatea specialiștilor de informatică și IT,  a avut o mai mare libertate de comunicare, a început să apară 2 categorii de utilizatori de software: una pro-Open source, și alta non-Open source, aceste categorii fiind și astăzi.

Calculatoarele sunt o apariţie relativ recentă pe scena tehnologiilor; cu toate acestea, au devenit o componentă din ce în ce mai importantă a societăţii. Anul acesta se estimează că aproximativ 40% din produsul intern brut al Statelor Unite ale Americii provine din tehnologii înalte, ceea ce înseamnă mai ales hardware, software şi telecomunicaţii. Importanţa fenomenului economic reprezentat de calculatoare este şi mai recentă: companiile de gen au căpătat greutate mare la bursă abia la sfîrşitul anilor ’70. Cel mai bogat om din lume este Bill Gates, patronul companiei Microsoft, al cărei capital s-a clădit cu precădere din comercializarea de software”. Mihai Budiu, 1996.

Comunităţi Linux din România și Grupuri de utilizatori GNU/Linux (LUG) româneşti

 1. a) Organizații nonguvernamentale de Software Liber
 • Asociația ProLinux„Comunitate. Idei. Ajutor” – Asociația ProLinux este o organizație non-profit care își propune promovarea și sprijinirea utilizării programelor de calculator cu surse deschise (Open Source) în rândul utilizatorilor instituționali, industriali și privați din România. Susținem Linux peste tot: în firme, în administrația publică dar și acasă. Asociația a apărut din nevoia de a da o formă instituțională unor activități deja existente, centrate în special în jurul Grupului de Utilizatori Linux din România (RLUG), dar și din dorința de a furniza o infrastructură care să permită extinderea și intensificarea acestor activități. A fost înființată în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații și Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice și juridice (http://www.prolinux.ro/).

Asociația ProLinux este întemeiată potrivit Actului constitutiv de: Anghel Viorel, Atudorei Lucian-Tiberiu,  Cimpoeșu Teodor, Ciobîrcianu Dumitru, Conovici Matei, Grigoriu Cristian-Bogdan, Mănac Florin-Dragoș, Marin-Caea Constantin-Silviu, Mitu Mircea-Silviu, Tomegea Iustinian-Ion, Ungureanu Tiberiu-Sergiu-Vasile, Wolfshant-Maibach Manuel,  Boldizsar Ionuț, Moișanu Ovidiu-Ștefan.

 • Asociația ROSEduSusținem o educație open source” – ROSEdu (Romanian Open Source Education) este o organizație formată în Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București și care își propune să promoveze software-ul liber în mediul academic. Proiectele ROSEdu se bazează pe Linux și sunt Open Source. ROSEdu este o organizație Open Source ce are la bază o comunitate formată din programatori și entuziaști ai software-ului. Misiunea căreia îi suntem dedicați este aceea de a iniția, sprijini și dezvolta educația bazată pe valorile Open Source (rosedu.org)

 • Fundația CeataFundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu În prezent, Fundația Ceata are trei tipuri de echipe:

 

 1. b) Grupuri de utilizatori GNU/Linux (LUG) româneşti

RLUG – Grupul național Romanian Linux Users Group din zonele: Alba Iulia, Arad – Linux Users Group Arad (ARLUG), Argeș, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Timișoara, Vâlcea.

Exemple de pionierat privind utilizarea Open-source în România

 1. Perioada de început a Internet-ului în România

Sursa: Alexandru Rotaru, Relatări din perioada de început a Internet-ului în România, http://linux.punct.info/inceputurile_internet_in_Romania.html

 • Conferințele ROSE și PC-NET-ul– Conferințele ROSE ținute de GURU în anii 1994 și 1995 au adus un număr tot mai mare de participanți, având capete de afiș nume sonore în IT-ul internațional printre care: Linus Torvalds, inventatorul Linux-ului, Richard Stallman, inițiatorul fenomenului Open Source și fondatorul lui Free Software Foundation, Phil Zimmerman, părintele PGP-ului, Esther Dyson, o personalitate de marcă în istoria Internet-ului, Glenn Kowak, președintele rețelei EUnet Europe și mulți alții. Pe masură ce conferințele au luat amploare și participarea internațională a crescut la nivele tot mai ridicate, au avut loc două fenomene ca un efect imediat:
 1. a)conferințele nu s-au mai ținut decât la Palatul Copiilor din București, unde echipa de suport logistic ROSE, condusă de Mihai Batrîneanune putea oferi un sprijin deosebit. Această echipă era formată mai ales din entuziaștii Cercurilor de informatica de la Palatul Copiilor și din membrii Lotului internațional de informátică pregătit de prof. Stelian Niculescu.
 2. b)a fost tot mai mult nevoie de Internet on-line, astfel încât în anul  1994, la ROSE ’94, chiar dacă Internet-ulera asigurat doar prin dial-up, ne-am propus să remediem această situație. În  anul 1994, împreună cu Palatul Copiilor din București am solicitat o linie închiriată care să conecteze on-line Palatul cu sediul ICI, unde se afla backbone-ul rețelei de cercetare din România. Linia a sosit abia în primăvara anului 1995, dar între timp s-au mai întâmplat niște acumulări logistice. În Palatul Copiilor se mutaseră două săli de training de la Fundația Soros și câteva echipamente de telecomunicații pentru deservirea pe dial-up a elevilor de la Cercurile de informatică. Evident, acest nod incipient de telecomunicații pentru elevi a căpătat și un nume: „PC-Net”, după care până la începerea Conferinței  ROSE ’95 a acordat gratuit mii de conturi UUCP elevilor dar și altor persoane private.

Juan Carlos Martinez Coll, Mihai Jalobeanu și Alexandru Rotaru la Conferința ROSE ’95 (Foto: ittrends.ro)

 • Anul 1993 și domeniul .ro Alexandru Rotaru:„Demersurile pentru înregistrarea domeniului .ro au fost realizate integral de ICI (Institutul Național de Cercetare în Informatică) sub coordonarea lui Eugen Stăicuț. Mai întâi, în anul 1992 s-a obținut pentru ICI statutul de registru local IP la RIPE, primul bloc de adrese IP alocat a fost: 193.226.0.0/16. Cererea pentru .ro a fost adresata către IANA (Internet Asigment Numbers Authority), în mai 1992, prin RIPE. De abia, în 26 februarie 1993 s-a obținut autorizarea de funcționare pentru ROTLD (Romania Top Level Domain). Pentru ca acest lucru să fie posibil a fost necesară transformarea protocolului de comunicație pe linia închiriată EARN a lui ICI, către Universitatea din Viena în protocol TCP/IP. Chestiunea aceasta fiind rezolvată în decembrie 1992. Singura noastră mică influență în acea perioadă a fost promovarea sistemelor Unix, care aveau nativ protocolului TCP/IP, față de sistemele folosite în rețeaua EARN, în anul 1992 bazate pe protocolul BITNET. Acestea funcționau pe sisteme Digital (VAX – VMS). De altfel, primul serviciu DNS (Domain Name Server) din România a fost rulat la ICI pe un Unix HP-UX folosind un minicalculator HP”.

 

 1. Seminarul internațional „Linux și medii virtuale de instruiré” Arad

În anul 2003, la Facultatea de Informatică – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, din inițiativa prof. dr. Mihai Jalobeanu s-a organizat prima ediție a Seminarului internațional „Linux și medii virtuale de instruiré”. La prímele ediții, Comitetul științific a fost asigurat de Dr. Mihai Jalobeanu, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Dragoș Acostachioaie, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Informatică, iar subiectele propuse spre dezbatere au inclus, fără însă a se limita la acestea: Utilizarea Linux în învățământ, Medii virtuale de instruire, Studii de caz în eLearning, Proiecte Open-source, Linux în Limba română, Probleme de securitate și etică, Jocurile ca instrument educativ. Imaginile alăturate sunt de la ediția a III-a, http://lvle.uvvg.ro/2005/.

Astăzi, denumirea acestui eveniment cu tradiție este Școala de vară Informatica la Castel”, Macea, Arad (http://www.informaticalacastel.ro/istoric/).

Ediția a III-a, 12-14 septembrie 2005, Arad

 1. Romanian Symposium on Computer Science (ROSYCS) Iași

După anul 1990, Colocviu de Informatică INFO-IAȘI a continuat apariția începând cu anul 1990, dar cu deschidere către comunitatea internațională din domeniul Informaticii (Computer Science) sub denumirea „Romanian Symposium on Computer Science” (ROSYCS) Iași, în colaborare cu specialiști din întreaga lume: România, USA, Canada și țări ocidentale. De exemplu, participarea la ROSYCS 1996 a fost din România, USA, Franța, Regatul Unit, Japonia, Rusia și Republica Moldova. Ediția din anul 1993 a fost organizată de noua Facultate de Informatică de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, ce a fost înființată în anul 1992, primul decan fiind profesorul Costică Cazacu.

Imginea din dreapta, de la ROSYCS 2004,  https://profs.info.uaic.ro/~rosycs/2004/pics/36iasi-cluj.jpg

 

 1. Romanian Knoppix for Biomedical Purposes și ROSLIMS-Romanian Simple Linux for Medical Students
 • 11 mai 2004 – apare Romanian Knoppix for Biomedical Purposes(https://www.umfst.ro/bk_old/roslims/news.html, Pimul Linux Live CD cu localizare românească, bazat pe Knoppix 3.3 și având suport pentru HPC/Linux Clusters (OpenMosix). Romanian Knoppix este o versiune localizată a Knoppix, întreținută de Dr. Marius Mărușteri de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Un review complet al acestei distribuții îl veți găsi în numărul 09 al Linux360. Până atunci, puteți găsi o imagine a CD-ului pe ftp-ul linux360.
 • Premiul CNIV 2005 – Premiul special „Centrul Virtual de Excelenţă SIVECO” – participarea unui autor la Conferinţa EDUCA Berlin-Germania, lucrarea „ROSLIMS Live CD  – platforma educaţională românească Open Source”, autori Mărușteri, B. Crainicu, Al. Șchiopu, la CNIV –  2005, Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, Ediţia a III-a , 28-30 octombrie  2005 – Software & Management educaţional Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti.

 

Sursa și imagini: Marin Vlada, Utilizarea și dezvoltarea programelor Open-source în România (sect. 8.10), în  M. Vlada (coord.), Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact, Vol. IV Computing –  dezvoltare și impact,  pag. 236-248.

Despre Marin Vlada:

Marin Vlada s-a născut la 12 iunie 1953, în Movila Verde, jud. Constanța. A absolvit Liceul Industrial Energetic din Constanța (1968-1973), cu durată de 5 ani. După admiterea la Facultatea de Matematică a Universității din București a efectuat stagiul militar termen redus (8 luni) – în acel an, în România a început efectuarea stagiului militar, înainte de facultate și nu după absolvirea facultății. A absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București (1974-1978), promoția de informatică cu un număr mare de studenți în anul I (115). A absolvit anul V de specializare la Grupa „Limbaje specializate” (1978-1979). În anul 1998 a susținut Teza de doctorat: „Modele pentru explorarea bazelor de cunoştinţe şi aplicaţii în inteligenţa artificială”, la Facultatea de Matematică, Universitatea din București, conducător științific prof. dr. Ion Văduva.

În anul 2003 a fondat proiectul de e-Learning CNIV (Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual) – „Noi tehnologii în educaţie cercetare” , iar în anul 2006, proiectul internațional de e-Learning ICVL (The International Conference on Virtual Learning ) – „New Technologies in Education and Research”. Aceste proiecte de educație și cercetare, cu tradiție la Universitatea din București, care se desfășoară și în prezent, au fost premiate la nivel național. În anul 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri a României, lansează proiectul național ROINFO 2018-2022 „Romanian Informatics”. În anul 2020, în memoria savantului Ștefan Odobleja, în colaborare cu fiul acestuia, Ștefan Odobleja jr. – președintele Fundației „Ștefan Odobleja”, a elaborat și se ocupă de administrarea site-ului Ștefan Odobleja (https://odobleja.ro/ ).

Poziții academice: la Centrul de Informatică și Organizare (CINOR), programator (1979-1984), prin repartiție gunernamentală (1979); la Centrul de Calcul al Universității București (CCUB – Facultatea de Matematică, programator/programator pr. III (1984-1992); la Catedra de Matematici aplicate și Informatică, Facultatea de Chimie, lector titular (1993-2001), conferențiar (2001-2018), profesor asoc. la Facultatea de Matematică și Informatică, din 1992; cercetător științific II la Centrul de Cercetări în Informatică, Facultatea de Matematică și Informatică, din 2006. Din anul 2016 este membru titular CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii), Academia Română.